Nooit op tv: Jamie Lidell: You Got Me Up


Wonderbaarlijk. Kunstenaar konx-om-pax is ongetwijfeld wekenlang bezig geweest om deze animatievideo frame voor frame met de hand te tekenen. Het is prachtig, maar bijna niet meer van deze tijd. Het meest verbijsterende aan dit alles is echter het onderwerp van al dat monnikenwerk. Geen spectaculaire fantasiebeelden die volop profiteren van de vrijheid die animatie biedt, maar een lief klein filmpje van Jamie Lidell met een kat in zijn armen. Het lijkt bijna zonde van al die moeite.

Maar dan gebeurt het. Plotseling ontstaat er tijdens het bekijken van de video een enorme spanning. Zelfs de eenvoudigste bewegingen (Jamie die de kat aait, Jamie die zijn mond verbazingwekkend realistisch beweegt) wekken bewondering op omdat de kunstenaar alles zo raak getroffen heeft. Misschien heeft hij gewoon de frames van een oorspronkelijk gefilmde video overgetrokken, ik weet het niet, maar het resultaat is zonder meer groter dan de som der delen.

Zelfs na de vierde of vijfde keer kijken verveelt het nog niet en blijf je weer nieuwe details ontdekken. Pauzeer de video en de afzonderlijke tekeningen zijn niet eens zo ijzersterk, maar bekijk het in beweging en de animaties dwingen keer op keer bewondering af. Dit is veel spannender om te bekijken dan een simpel filmpje van hetzelfde tafereel dat zou zijn. Behalve een briljante videoclip is deze video daarom ook een eerbetoon aan de kunstvorm animatie. Zoals alleen de allergrootste kunstwerken dat kunnen doen laat dit filmpje ons de schoonheid van het alledaagse inzien. Een kat aaien zal vanaf nu nooit meer hetzelfde zijn.

Ook interessant is dat Jamie’s platenlabel, Warp Records, zelf een YouTube account heeft aangemaakt om deze en andere videos online te zetten. Kom daar maar eens om bij de grote corporaties.

En de muziek?

Ja, die heb ik ook maar vier sterren gegeven, ik heb een zwak voor Jamie. You Got Me Up is bij lange na niet de beste track op het Multiply album. Maar nu ik het zo op zichzelf beluister is het toch eigenlijk wel een erg sterk nummer. Wat hij hier doet met de (door hem zelf ingezongen) achtergrondzang en koortjes is werkelijk onnavolgbaar. Als song valt er genoeg op dit nummer aan te merken (amper structuur, geen duidelijk refrein), maar Jamie’s performance is zo sterk dat het uiteindelijk nauwelijks uitmaakt. Fantastisch. Ik denk dat ik nu Multiply weer eens op ga zetten.

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Nooit op tv: Jamie Lidell: You Got Me Up

 1. SinnardoCode

  heel mooi maar echt veel te veel krassen. dan zie je zijn haar 2centimeter boven hem uitsteken enzo en die bril maar goed en de muziek vind ik ook niet zo

    /   Reply  / 
 2. G.Randolph

  hij kleurt niet binnen de lijntjes! :O

    /   Reply  / 
 3. snappie3

  slecht liedje

    /   Reply  / 
 4. Chita

  Hahahahha die kat vindt het helemaal niet leuk.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>