90′s: Nirvana – Sliver (1993)


Het zal een afwijking van mij zijn, maar bij de jaren ’90 moet ik altijd als eerste aan Nirvana denken. En dus begint onze korte terugblik op de jaren ’90 met een videoclip van Nirvana. Om nu wéér Smells Like Teen Spirit er aan de lange vettige haren bij te slepen leek me een beetje overbodig, dus heb ik gekozen voor hun minst bekende (maar toch nog steeds grijsgedraaide) video: Sliver.
Het hele album Incesticide was eigenlijk alleen maar een tussendoortje met wat bij elkaar geraapte oude opnames en b-kantjes. Nog geen echte opvolger van Nirvana’s doorbraakalbum Nevermind, en zo komt de bijbehorende videoclip ook over. Het is een grappig filmpje van de band die speelt in een klein oefenhok. Waanzinnig chaotisch gefilmd (wie het ook was, hij deed niet eens een poging om de camera stil te houden), met heel veel extreme close-ups van Kurt Cobain. Ook zien we wat kinderspeelgoed voorbij komen, en een paar grappige fragmenten waarin trotse vader Kurt zijn dochter Frances Bean vanachter het gordijn laat dansen.

Het stelt allemaal niet veel voor, maar charmant is het wel. Ik vind het nog steeds moeilijk om een glimlach te onderdrukken als ik hier naar kijk. Een schattige videoclip, dat is het.

En de muziek?

Eén van de simpelste liedjes die Nirvana ooit heeft opgenomen. Het duurt maar twee minuten, en het het enige wat er in het refrein achter elkaar wordt geschreeuwd is: "Grandma take me home!" Uit de paar regels tekst tussen die refreintjes door kun je nog net opmaken dat hij zingt over een dagje bij zijn grootouders dat hij zich nog herinnert uit zijn jeugd. Echt briljant vind ik dit nummer eigenlijk niet, het is vooral leuk om naar te luisteren omdat Nirvana het zo rauw speelt. Feedback, overstuurde gitaren en een, op het intro na, volledig geschreeuwde tekst. Dat vind ik mooi.

Voor alle 90′s videoclips zie:
- Videoclips.blog blikt terug op de jaren ’90

facebook share facebook share

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “90′s: Nirvana – Sliver (1993)

 1. denise

  het lijkt bijna wel chaos in de studio !
  volgends mij hebben ze de helf gesloopt.

  verder wel een cool nummer

    /   Reply  / 
 2. koert

  het is en blijft fantastisch
  NIRVANA FOR EVER !!!

    /   Reply  / 
 3. erik

  “NIRVANA FOR EVER !!!”

  YES! :D

    /   Reply  / 
 4. NIRVANA

  Hehe! IDD! NIRVANA FOR EVER!
  Nirvana is en blijft voor mij de beste band ooit.

    /   Reply  / 
 5. remkje

  Ik vind Kurt met baardje toch leuker (L) :p
  Maar grappig nummer :)
  Ik vind Smells like a teen spirit toch nog een van hun mooiste liedjes ;)

    /   Reply  / 
 6. remkje

  Ik heb dinsdag een vet shirt gekocht van Nirvana =] hier de foto *erik maak je hem even zichtbaar? ;) *

    /   Reply  / 
 7. erik

  Gaaf shirt remkje! :) Die smiley had Kurt ooit voor de grap getekend, en nu wordt hij door miljoenen mensen over de hele wereld op t-shirts gedragen. :p

  “Ik vind Smells like a teen spirit toch nog een van hun mooiste liedjes ;)

  Is het ook, hoewel In Utero mijn favoriete album van ze is. Heart-Shaped Box! Very Ape! Rape me! Pennyroyal Tea! Zo’n geweldige CD. :)

    /   Reply  / 
 8. remkje

  Heb het shirt nagemaakt op accww, hoewel de letters niet helemaal naast elkaar pasten *ik heb ze helemaal nagemaakt* is het wel grappig geworden om op de grond te plakken :)

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>