Opgezwolle – Eigen Wereld


Schaamteloos gejat van nlpop, maar Opgezwolle’s Eigen Wereld is waarschijnlijk nu al mijn meestgedraaide CD van 2006. Ik kon de kans gewoon niet laten schieten om hier alsnog wat te schrijven over hun nieuwste videoclip. Dit door kunstenaar Superelectric gemaakte filmpje is namelijk behoorlijk intrigerend.

Mooi vond ik het in eerste instantie niet. Misschien een kwestie van smaak, maar de tekenstijl van Superelectric spreekt me niet echt aan, en het is bovendien zo veel, zo gevarieerd en zo snel achter elkaar dat je nauwelijks iets kunt onderscheiden. Het ziet eruit alsof iemand zich vreselijk heeft uitgeleefd zonder enige rekening te houden met het eindresultaat. Maar schijn bedriegt.

Net zoals de muziek van Opgezwolle laten ook deze beelden zich niet in één keer doorgronden. Pas na herhaaldelijk bekijken begint het je langzaam te dagen wat Superelectric hier precies heeft gedaan. De verwarring slaat dan al snel om in bewondering. Deze video sluit werkelijk naadloos aan op de muziek.

Op onnavolgbare wijze heeft Superelectric bijna ieder woord dat wordt gerapt uitgebeeld in een tekening. Direct al aan het begin heeft Sticks het bijvoorbeeld over een onbewoond eiland en onmiddellijk groeien er palmbomen uit zijn hoofd. "We bestijgen geen troon," rapt hij, en de zin is nog niet afgelopen of er ploft al een troon in beeld. Als een halve seconde later de woorden "Burger King" vallen, begint zich pardoes een hamburger op het scherm te vormen. En zo gaat het maar verder, drie minuten en achttien seconden lang. Het is een uitputtende video om helemaal te volgen, maar wel erg de moeite waard.

En de muziek?

Briljant natuurlijk, net als de rest van het album. Op het eerste gehoor lijken de beats in deze track wel heel erg simpel, maar ik kan er nu al bijna niet meer op die manier naar luisteren. Na het nummer tientallen keer gehoord te hebben weet ik al precies waar alle kleine details en extra instrumenten verstopt zitten. Zulke gelaagde muziek gaat letterlijk nooit vervelen. Tekstueel is deze titeltrack misschien niet één van Opgezwolle’s besten, maar wat het nummer mist aan inhoud wordt meer dan goedgemaakt door de vele knappe woordspelingen. Vooral die kapotte kachels die hem koud laten zijn prachtig gevonden.

Zie ook:
- Nieuwe video: Opgezwolle – De Jug
- Nieuwe video: Opgezwolle – Gekke Gerrit
- Nieuwe video: Opgezwolle – Elektrostress

facebook share facebook share

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “Opgezwolle – Eigen Wereld

 1. denise

  ik hou niet van dit soort muziek xD
  wanneer kom je met een nummer van evanecence?

    /   Reply  / 
 2. mensje

  DEZE IS VET!!!
  Hebeen op mn pc en draai em helemaal grijs!

    /   Reply  / 
 3. erik

  “DEZE IS VET!!!
  Hebeen op mn pc en draai em helemaal grijs!”

  Geweldig he? :D
  En dit is nog niet eens het beste nummer op het album! Ik heb die CD echt helemaal grijs gedraaid. Alle nummers sluiten ook zo mooi op elkaar aan… het is echt één groot geheel. Fantastisch. Ik heb later ook Vloeistof gekocht… ook erg goed, maar Eigen Wereld is toch wel heel veel beter. :)

    /   Reply  / 
 4. erik

  “wanneer kom je met een nummer van evanecence?”

  Als ze een nieuwe clip uitbrengen. :P Ik vind de huidige trouwens wel erg goed!

    /   Reply  / 
 5. denise

  ze hebben al een nieuwe clip uigebracht, call me when you sober ;)

    /   Reply  / 
 6. erik

  “ze hebben al een nieuwe clip uigebracht, call me when you sober ;)

  Ja die bedoel ik. :P Maar die draait toch al een paar weken?

    /   Reply  / 
 7. denise

  niet dat ik weet, die is vrij nieuw en van het nieuwe album open door ;)

    /   Reply  / 
 8. Nouk

  Mwah, wel grappige clip, maar voor de rest btje gaap

    /   Reply  / 
 9. Brendan

  Opgezwolle helemaal te gek en het beeld van superelectric erbij maakt het helemaal af
  geniaal gewoon !

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>