Nieuwe video: Guru’s Jazzmatazz – State of Clarity


Voor deze nieuwe videoclip maakt Guru zich er wel erg makkelijk vanaf. Dit is niets meer dan een compilatie van beelden uit de controversiële film Fritz The Cat uit 1972 (de eerste keer dat een tekenfilm in Amerika de "X rating" kreeg – niet geschikt voor kinderen). Het eerste wat opvalt is dat er een poging is gedaan om de tekenfilmbeelden te synchroniseren met de muziek. Dat moest eruit zien alsof Fritz en vrienden de raps van Guru en Common uitspreken, maar het ziet er nergens echt overtuigend uit. De mondbewegingen komen gewoon niet zo goed overeen.

Grappiger om te zien is dat de beelden hier en daar aansluiten op de teksten van de raps. "I turn off the news 'cause everyday is a crisis" gaat gepaard met beelden van een brandende stad. Tijdens "Protect my mind with knives" worden er daadwerkelijk messen getrokken en voor wie er oog voor heeft zijn er zo nog veel meer voorbeelden te vinden. Het gaat gelukkig dieper dan alleen maar een paar willekeurige scenes uit de film. Hier is over nagedacht.

Ja, voor een videoclip die ik aanvankelijk maar twee sterren wilde geven zit alles toch wel erg knap in elkaar. Hoe vaker ik hem bekijk, hoe beter beeld en geluid bij elkaar beginnen te passen. Ook bij de montage is duidelijk rekening gehouden met het ritme van de muziek. Voor een eenvoudig voorbeeld moet je helemaal in het begin eens opletten hoe er precies als de drums invallen wordt ingezoomd op de Arc de Triomphe.

Dat is al grappig gedaan, maar er zijn nog veel subtielere voorbeelden. Observeer voor de grap eens hoe Fritz aan het einde van het eerste refrein tegen een biljartspeler opbotst. Terwijl de muziek een fractie van een seconde stilvalt is er heel even een ongemakkelijk moment waarin je je afvraagt of de biljartspeler hem in elkaar gaat slaan of niet. Vervolgens komt het tweede couplet en begint hij gewoon tegen Fritz te praten. Dat is nu een voorbeeld van goede montage.

En de muziek?

Guru's combinatie van jazz en rap ligt ook na vier Jazzmatazz-albums nog steeds erg prettig in het gehoor. Voor een comeback-single (Jazzmatazz Vol. 3 stamt alweer uit 2000) klinkt State Of Clarity bijna onopvallend. Een klein simpel liedje van twee-en-een-halve minuut, de meeste artiesten kondigen hun comebacks met veel meer bombarie aan. Guru heeft genoeg zelfvertrouwen om die opschepperij achter zich te laten. Heerlijke single die hongerig maakt naar meer.

Nog meer videoclips met geleende beelden:
- Nieuwe video: Snow Patrol – Open your eyes
- Nieuwe video: Bogdan Raczynski & Björk – Who Is It

Nog meer gastrollen voor Common:
- Nieuwe video: Joss Stone – Tell Me What We're Gonna Do Now

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Nieuwe video: Guru’s Jazzmatazz – State of Clarity

 1. Esther

  Leuk dat de clip goed combineert met het liedje zelf. Maar het lied zelf vind ik niks, veel te veel rap, eentonig en nog een hoop.

    /   Reply  / 
 2. Abel

  Common doet ook mee
  Vet nummertje

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>