Nieuwe video: Nas – Surviving The Times

"This is the story of hip hop's greatest poet…" En hij bedoelt natuurlijk zichzelf. Hoe kan Nas zo arrogant zijn om zichzelf maar gewoon uit te roepen tot de beste tekstschrijver van hip hop? Zelfs al zou het waar zijn (er zullen vast een paar mensen meelezen die hem inderdaad the greatest poet vinden), het blijft raar om dat zo schaamteloos over jezelf te zeggen. Het doet me denken aan de tijd dat Michael Jackson zichzelf kroonde tot de King Of Pop terwijl hij dat allang niet meer was.

De hele videoclip is een nostalgische terugblik op het leven van Nas. Bomvol met oude fragmenten, familiefoto's en close-up's van Nas' handgeschreven lyrics. Het soort video dat je normaal gesproken pas te zien krijgt als een artiest is overleden. Maar Nas had geen zin om daarop te wachten en brengt hem gewoon nu zelf alvast uit. De betekenis van het woord schaamte kent deze man blijkbaar niet.

Okee, om heel eerlijk te zijn, in dit geval past de video wel bij de muziek. Ook in de tekst van Surviving The Times blikt Nas terug op zijn eigen leven dus in die zin valt de video goed te verdedigen. En voor wat het waard is, de clip is wel mooi gemaakt. Een fraaie terugblik op het leven van Nas met een mooi beschadigd filter over het beeld heen waardoor alles er lekker authentiek uitziet. Ik kan niet anders dan de video een ruime voldoende geven, maar het blijft een beetje dubbelzinnig. Voor Nas moet het bekijken van deze video bijna aanvoelen alsof hij te gast is op zijn eigen begrafenis.

En de muziek?

En dan is er gelukkig nog de muziek. Surviving The Times klinkt anders dan alle andere hip hop die je om je heen hoort. Mag ik het überhaupt nog wel hip hop noemen? Het klinkt als sfeervolle jazz-muziek. En niet op de gimmicky manier. Dit is geen rapper die een hip hop-track maakt met een kleine jazz-sample. Nas dompelt zich echt helemaal onder in het warme geluid van trompet en piano, rapt er overheen en komt op de proppen met iets dat nergens anders mee te vergelijken is. Die boodschap komt een stuk effectiever aan dat alleen maar over jezelf zeggen dat je de beste bent.

Zie ook:
- Nieuwe video: Nas – Hip-Hop is dead
- Nieuwe video: Nas – Can't Forget About You

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Nieuwe video: Nas – Surviving The Times

  1. Chickeepon

    Dit is echt een geweldige song. Geweldige lyrics, goede old skool beat & video. Dit is die shit!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>