Nieuwe video: 2NE1 – Happy / Come Back Home

Om het nieuwe album Crush te promoten heeft de Zuid-Koreaanse groep 2NE1 twee videoclips op dezelfde dag uitgebracht. Het gaat om de singles Happy en Come Back Home. Door hun liedjes te voorzien van Engelse titels mikken ze op een breder succes dan hitnoteringen in hun thuisland, maar vooralsnog wil dat niet echt vlotten. Daarvoor heeft K-pop nog te weinig draagvlak in zowel Europa als Amerika.

Waarom kijken? Zowel Happy als Come Back Home voldoet aan het belangrijkste kenmerk bij een Koreaanse videoclip: het mag geen seconde vervelen. En dus zijn er speelse animaties, special effects en outfitjes waar je uren naar kunt kijken (en waar je dan nog niet alles van gezien hebt). Hier zouden we het over de top noemen, maar in de Zuid-Koreaanse muziekwereld is deze stijl vrij gebruikelijk. Come Back Home is wat duisterder en bevat ook een (lastig te volgen) verhaal. De bandleden leven in een futuristische wereld waar ze voor de realiteit kunnen ontsnappen door met een speciale machine naar een virtueel paradijs af te reizen. Eerst streven de meisjes vooral hun fantasieën na, maar halverwege slaat de toon om en transformeren ze in rebelse oorlogsstrijders. Zonder enige opheldering over het hoe en waarom. Maar dat is in principe allemaal bijzaak, want bij de videoclips van 2NE1 gaat het vooral om het visuele spektakel dat op je afkomt.

En de muziek? Hoewel er ook invloeden van electro, hiphop en trap in zijn verwerkt, klinken de twee platen vooral als beukende K-pop. Hiermee grijpt 2NE1 terug naar hun ‘roots’ nadat ze afgelopen tijd juist experimenteerden met stijlen die wat verder van hen afstonden (zoals het op reaggae steunende Falling In Love). Come Back Down is redelijk zwaar, terwijl Happy de wat lichtere kant van de meisjes toont. Daarbij werkt vooral de zin ‘I’m not Happy, but I hope that you’re happy‘ erg aanstekelijk.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer