#TIDALforALL is niets meer dan een marketingstunt

Je zóu denken dat al die bekende sterren een goed doel steunen, of dat ze met hun profielfoto’s aandacht willen vragen voor schoon drinkwater. Maar nee, artiesten als Beyoncé, Rihanna en Kanyé West hebben een effen turquoise afbeelding geüpload om hun steun voor Tidal te betuigen. En Tidal is de nieuwe streamingdienst van rapper Jay-Z, die de concurrentie met Spotify en Apple Beats aan moet gaan.

Kreten als ‘Together, we can make music history’ en ‘Do it for the music’ worden gebruikt om potentiële klanten te lokken. Een groots aangepakte marketingstunt, meer lijkt het niet te zijn. Omdat bijna alle grote platenlabels zich aan deze muziekdienst hebben verbonden, en omdat de artiesten waarschijnlijk meer royalties krijgen voor beluisterde nummers, maken bovengenoemde sterren maar al te gretig gebruik van de mogelijkheid om Tidal te promoten.

De feiten: De streamingdienst is onderdeel van het Zweedse technologiebedrijf Aspiro, dat recentelijk werd gekocht door Jay-Z. Vanavond 23:00 uur (Nederlandse tijd) zal de rapper een persconferentie houden om zijn plannen uit de doeken te doen. Een abonnement voor Tidal is verkrijgbaar vanaf $9,99 per maand, maar als je de muziek in hoge kwaliteit wilt beluisteren ben je $19,99 per maand kwijt. De kwaliteit van Tidal zou – in tegenstelling tot Spotify – van cd-kwaliteit zijn.

Ik bekijk de hele hype rondom Tidal met de nodige argwaan, zoals je misschien al voelde aan de toon van dit stukje. Het gaat hier niet over een gratis app, of over een revolutionaire nieuwe manier om muziek te delen, maar gewoon over een andere variant van een bestaande dienst. Die ook nog eens vrij prijzig is. Waarom proberen al die grote Amerikaanse sterren ons Tidal dan zo door de strot te duwen?

Dat Beyoncé dat doet is vanzelfsprekend – de dienst is immers van haar man – maar waarom zijn de profielfoto’s van Nicki Minaj, Coldplay en Kanye West óók turquoise? En waarom staat de muziek van Taylor Swift wél op Tidal en níet op Spotify? Daar kan maar één reden voor zijn: omdat de artiest daar zelf beter van wordt. En diens portemonnee dikker. The greedy get greedier.

Ik had het toch meer kunnen waarderen als al die grote namen hun stem hadden laten klinken voor iets dat er werkelijk toe doet….

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>