Gloednieuwe video: Oasis – The Masterplan


Om de release van hun aankomende Best of album Stop the clocks te vieren heeft Oasis een clip gemaakt bij het nummer The Masterplan, oorspronkelijk een b-kant van single Wonderwall uit 1995. Het is een bijzondere animatievideo geworden, waarin een aantal schilderijen van beroemde Engelse kunstenaar L.S. Lowry op overtuigende wijze tot leven komen.
L.S. Lowry (november 1887 – februari 1976) had een fraaie naiëve schilderstijl. Een beetje tussen realisme en kindertekening in. Hij is vooral bekend geworden dankzij de vele grauwe afbeeldingen van Engelse industriesteden die worden bevolkt door eenvoudig geschilderde mensen. Het zijn geen schilderijen die je meteen bij de keel grijpen omdat ze zo prachtig zijn, maar bij nadere bestudering blijken ze vaak van een ontroerende schoonheid.

Ik denk dat als hij nu nog in leven was geweest, L.S. Lowry waarschijnlijk bijzonder trots zou zijn geweest op deze video. De makers moeten haast wel fans zijn, want de bijzondere sfeer van zijn schilderijen is perfect overgezet naar bewegende beelden. Schoorstenen roken, auto’s rijden en mensen wandelen door zijn straten, het is schitterend om te zien.

De eveneens geschilderde bandleden van Oasis passen perfect bij de schilderijen, en zijn tegelijkertijd onmiddellijk herkenbaar voor iedereen die Oasis weleens in het echt heeft gezien. Erg knap gedaan.

En de muziek?

Het komt uit 1995! Een jaar waarin Oasis zo ongeveer op het toppunt van haar creatieve kunnen was. Geen wonder dat The Masterplan zo’n mooi nummer is. Misschien niet zo sterk als de songs van het eigenlijke album Morning Glory, maar daar is het dan ook een b-kantje voor. Dit nummer steekt nog steeds met kop en schouders uit boven bijna alles was Oasis sindsdien gedaan heeft. Wat een goede band was het toch. Ik geloof niet zo in wonderen, maar in dit geval zou je bijna gaan twijfelen of Oasis in haar beginjaren geen hulp van bovenaf kreeg. Luisterend naar de laatste 4 albums is het onvoorstelbaar dat dat dezelfde band is die vroeger zulke mooie nummers uit de mouw schudde.

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Gloednieuwe video: Oasis – The Masterplan

  1. stijn

    ik ben dan wel 12 jaar,,, maar disze een super lied !

      /   Reply  / 
  2. Gabber

    Ik was vrij verrast toen ik dit nummer voor het eerst hoorde. Ik heb van de laatste albums verschillende nummers gehoord en ik vond het zeer slecht. Ik zag deze video eerst op tv en toen Oasis in beeld kwam (irritant balkje met naam etc.) vertrok mijn gezicht, dat gaandeweg het nummer steeds blijer ging kijken. De video is daarbij ook heel gezellig, dus dat ish helemaal fijnfijnfijn.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>