Nieuwe video: Jamiroquai – Runaway


Jay Kay heeft nu een wel hele bijzondere wagen toegevoegd aan zijn alsmaar uitdijende verzameling sportwagens: een heuse lunar rover! Compleet met een ruimtepak rijdt hij er in deze video vrolijk mee rond. Dat klinkt op papier best grappig, maar dat is het niet. Sterker nog, Runaway is één van de meest teleurstellende Jamiroquai video’s in een hele lange tijd.
De scenes met de astronaut werken simpelweg niet. Er gebeurt niets grappigs, Jay loopt door de stad en rijdt door de straten, en dat is dat. Geen humor. Ook wordt nergens duidelijk waarom hij zo idioot uitgedost rondloopt. Daarnaast is het rijden in de lunar rover totaal niet flitsend gefilmd (zoals bijvoorbeeld de video voor Cosmic Girl, die speelde zich volledig af in auto’s, maar bleef tot het einde toe onderhoudend). Sterker nog, Runaway is net zo lelijk gefilmd als de gemiddelde reality soap. Onvaste cameravoering, geen extra belichting. Het oogt als een documentaire.

De enige reden dat het clipje toch nog enigszins de moeite waard is, zijn de scenes van Jay Kay zelf die in zijn eentje danst en zingt tegen de camera. Dat was altijd al zijn specialiteit, en ook in deze nieuwe video stelt hij niet teleur.

En de muziek?

Hij schrijft iedere keer hetzelfde liedje. Waarom niet meteen een album van Stevie Wonder opzetten? Zomaar wat typische Jamiroquai-kritiek die ik regelmatig langs zie komen. Maar ik ben het er niet mee eens. Ook al blijven drastische vernieuwingen dan misschien een beetje uit, ik kan zijn songs nog altijd makkelijk uit elkaar houden. Daardoor kan ik ook direct horen dat ik dit Runaway niet één van zijn allerbeste songs vindt. Het begint fantastisch, maar met name de refreintjes vloeien net iets minder lekker dan ik van Jamiroquai gewend ben. Het blijft mooie muziek, maar de drie singles van zijn vorige album vond ik stuk voor stuk sterker. Runaway komt overigens niet van een nieuw album, maar is één van de twee nieuwe songs die de fans moeten overhalen om het Greatest Hits album aan te schaffen. Jammer dat ook Jay Kay zich daartoe heeft laten verleiden.

facebook share facebook share

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Nieuwe video: Jamiroquai – Runaway

 1. Dijkma

  nahhh, ik ben het hartelijk met je ONeens, ik vind het een lekker nummer, dat clipje geeft voor mij weer, hoe iemand zich een beetje van de gewone wereld afgesloten voelt wanneer te lang in de studio; hij moet ook redelijk overwerkt overkomen in die video.

  knap hoor, jezelf zo lelijk/rommelig kunnen neerzetten, daar kan menige rappert of R&B-glibber nog wat van leren.

    /   Reply  / 
 2. erik

  “knap hoor, jezelf zo lelijk/rommelig kunnen neerzetten, daar kan menige rappert of R&B-glibber nog wat van leren.”

  Mee eens in zoverre dat ik de in de studio gefilmde scenes inderdaad ook erg leuk vindt.

  Maar in mijn ogen sluiten de ruimtepak-scenes daar helemaal niet op in. Hij ziet er daar ook eerder uit alsof hij plezier maakt dan dat hij verdwaasd rondloopt.

    /   Reply  / 
 3. Dijkma

  dat ruimtepak zie ik als een visualisatie van een geisoleerd gevoel, geen frisse lucht, combineer dat met teveel doorgewerkt hebben met gepiel in de studio, en een mens wordt melig, vandaar de pret in de clip. Dat haal ik eruit, tenminste.

  ik gok dat het bij een wat ouder publiek herkenbaar zal overkomen, niet meteen bij tieners.

    /   Reply  / 
 4. Sjoerd

  Erg jammer dat je ergens je mening over geeft terwijl je het niet kunt onderbouwen en de geschiedenis er niet achter weet.

  Deze keer is er een greatest hits niet voor het geld maar als reden dat Jamiroquai kon stoppen bij sony zodat ze hun artistieke vrhijheid compleet terug hebben en kunnen doen waar ze zin in hebben…

  Probeer de volgende keer even wat dieper op dingen in te gaan

    /   Reply  / 
 5. erik

  “Deze keer is er een greatest hits niet voor het geld maar als reden dat Jamiroquai kon stoppen bij sony zodat ze hun artistieke vrhijheid compleet terug hebben en kunnen doen waar ze zin in hebben..”

  Dat vind ik absoluut geen excuus. Ik snap best dat hij graag wat meer vrijheid wil, maar dat had echt niet over de hoofden van de fans gehoeven. Hij had ook gewoon kunnen weigeren een nieuw nummer op te nemen voor die compilatie. Oasis heeft dat onlangs ook gedaan, bijvoorbeeld. Een Greatest Hits album uit, maar daar staan ook echt alleen maar alle oude nummers op zodat de fans die alle albums al hebben die cd met een gerust hart in de winkel kunnen laten staan.

  De tactiek van één of twee nieuwe liedjes toevoegen zodat ook de fans een Greatest Hits album zullen kopen is echt een schandalige manier van geld uit de zak kloppen, en ik snap niet dat artiesten en platenmaatschappijen het zich in deze tijden van teruglopende cd-verkopen denken te kunnen veroorloven. Geef die paar mensen die nog daadwerkelijk 20 euro over hebben voor zo’n schijfje dan tenminste waar voor hun geld!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>