Nieuwe video: Faithless – Bombs


Met ongeveer evenveel subtiliteit als een sloophamer ramt Faithless zijn boodschap er maar weer een keer in middels deze nieuwe videoclip. Het filmpje begint erg veelbelovend, met een veel te kort segment waarin we zien hoever de mens al is gekomen dankzij technologische vooruitgang. Dat had wel wat verder uitgewerkt mogen worden om het (interessante) contrast te benadrukken tussen al die mooie vooruitgang die niet zelden gedreven werd door de zoektocht naar betere wapens.
Maar Faithless en regisseur Howard Greenhalgh hadden hele andere plannen. In 27 expres niet perfect gemaakte (om het contrast te benadrukken) montages zien we wat er zou gebeuren als oorlogen plotseling heel dichtbij zouden komen. De oorlogsbeelden zijn authentieke stock-footage, de vredige tafereeltjes zijn speciaal voor deze clip opgenomen met acteurs. En dat… maakt indruk. Vooral de scene waarin soldaten door een klaslokaal heen komen rennen laten hopelijk niemand koud.

Tegelijkertijd kreeg ik halverwege een nogal wanhopig gevoel bij deze clip. Ja we snappen het Maxi Jazz, oorlog is verschrikkelijk. Maar deze video verschaft verder helemaal geen nieuwe inzichten, het biedt geen oplossingen, geen hoop. We worden alleen maar murv gebeukt door al het geweld. Zijn we de fase van bewust maken nu nog steeds niet gepasseerd?

En de muziek?

Wow. Onderkoeld, verstild, subtiel… wat een mooie track. De grote bekende massale Faithless-stampers (moet ik de titels echt nog opnoemen?) werken weliswaar goed op grote festival menigtes, in de huiskamer vind ik ze altijd een stuk irritanter. Dit geluid bevalt me een stuk beter. De zanger is overigens Harry Collier, frontman van Kubb (Wicked Soul).

Zie ook:
- BassHunter – DotA videoclip met ondertitels
- Nieuwe video: Fatboy Slim – Champion Sound

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nieuwe video: Faithless – Bombs

  1. Katrien

    Ik had de clip, en het liedje, voor het eerst op TMF gezien. Ik vond het echt een mooie clip, de beelden waren zeer reëel en maakten ze absoluut geloofwaardig. Het geluid was behoorlijk eentonig maar wel speccifieke muziek. D.w.i.z. dat het goed gekozen is, dat neutrale sfeertje dat er hangt, dat ze willen aantonen dat oorlog zo plotseling in je leefwereld kan binnenwalsen. Al die beelden zijn zeer goed om dingen duidelijk te maken, maar wanneer komen er beelden die alles waar maken?

    Kusjes, Katrien xxx

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>