Nieuwe video: Snow Patrol – Open your eyes


Op een ochtend in augustus 1978 monteerde de Franse filmmaker Claude Lelouch een speciale camera op de bumper van een Ferrari 275 GTB racewagen. Vervolgens liet hij een vriend van hem, een professionele Formule 1 coureur, op volle snelheid door de straten van Parijs scheuren.

Het was Claude Lelouch weliswaar niet gelukt om officieel toestemming te krijgen voor deze stunt, maar hij voerde hem simpelweg toch uit, dan maar zonder toestemming. Dat hield dus ook in dat de Parijse straten niet speciaal waren afgesloten voor deze opnames.
De coureur legde de geplande route af in 9 minuten. Op de beelden is te zien hoe hij dwars door rode stoplichten heen rijdt, een paar keer op het nippertje een voetganger weet te ontwijken en met meer dan 200 km/u de verkeerde kant op gaat in een straat met éénrichtingsverkeer.

Toen Lelouch de film voor het eerst publiekelijk vertoonde werd hij dan ook meteen gearresteerd wegens aanzetten tot levensgevaarlijk rijgedrag. Claude Lelouch heeft echter nooit onthuld wie de mysterieuze coureur was die de wagen bestuurde tijdens het filmen.

Dit zijn de originele beelden die in 1978 zijn gefilmd onder de titel: "Rendez-vous"

Hoogst onverstandig allemaal, maar het leverde wel spectaculaire beelden op. En dat vond Snow Patrol blijkbaar ook.

Wat de Britse band nu heeft gedaan is een montage van Rendez-Vous gebruiken als videoclip bij hun nieuwe single Open Your Eyes.

Ik heb me eventjes afgevraagd wat ik ervan moest vinden dat Snow Patrol zich er op deze manier wel erg gemakkelijk vanaf heeft gemaakt, maar uiteindelijk besloot ik om de video gewoon te beoordelen voor wat het is: een erg mooie videoclip.

Zonder het constante geraas van een Ferrari motor krijgen de beelden een compleet andere lading. Het is natuurlijk nog steeds levensgevaarlijk wat je hier ziet, maar met de muziek van Snow Patrol op de achtergrond wordt het bijna rustgevend om naar te kijken. Een magische tocht door een bijna surrealistisch Parijs in het vroege ochtendlicht. Ik moet zeggen, dit is echt een fantastische videoclip! De muziek tilt de beelden naar een hoger niveau, en de beelden tillen de muziek naar een nog hoger niveau. Wie het ook is die deze combinatie heeft bedacht… puik werk!


En de muziek?

Wat een zelfbeheersing. De verlossende ontlading komt in dit nummer pas na vier minuten. Vier tergend langzame minuten waarin de band alsmaar hetzelfde riedeltje blijft spelen en heel langzaam, laagje voor laagje, de spanning opbouwt. Het is prachtig, absoluut. Vast ook een enorme favoriet tijdens concerten, zodat het hele publiek vol anticipatie kan wacht op dat ene moment, de grote climax. En wat een climax! Nadat Snow Patrol je eerst vier minuten lang bijna tot wanhoop heeft gedreven met het rustige gedeelte dat maar eindeloos lang door blijft gaan, voelt de uiteindelijke ontlading alsof de hemel openbreekt en er plotseling een orkaan losbarst. Een ongeëvenaarde spanningsboog, wat een bloedstollend mooi nummer!

Zie ook:
- Nieuwe video: Snow Patrol – Set The Fire To The 3rd Bar

facebook share facebook share

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Nieuwe video: Snow Patrol – Open your eyes

 1. Marco

  Hij is fantastisch, de clip en het nummer, hoe meer je hem hoort, hoe mooier die wordt. Het heeft een air van nostalgie over zich. Je verlangt terug naar die tijd, toen alles nog duidelijk, helder en fris was…ongedwongen, mooi. Parijs was nog een mysterie…Frankrijk was Frankrijk…die vrijheid, die sfeer, mooi verbeeld en mooi verwoord door clip en muziek….ontroering…

    /   Reply  / 
 2. Anne - Marie

  ow wat lachen om de beelden van de eerst clip te zien in de clip van snow patrol. ik kende de beelden al omdat ik voor school hier een keer naar heb moeten kijken.

    /   Reply  / 
 3. erik

  Grappig dat je het filmpje al kende. Ik vraag me af of die voorkennis de clip meer of minder speciaal maakt.

    /   Reply  / 
 4. Anne - Marie

  Ik vind de geluiden in de eerst clip veel minder prettig dan de tweede. De eerste keer toen ik die hoorde schrok ik me echt kapot :) (geluid stond namelijk helemaal op vol volume)
  met de muziek is het echt een stuk beter. zowel om naar te luisteren als naar te kijken

    /   Reply  / 
 5. erik

  “met de muziek is het echt een stuk beter. zowel om naar te luisteren als naar te kijken”

  Het grappige is dat ik het met de race-geluiden erbij veel spannender vind. Ik bedoel, daardoor wordt het zo intens dat je bijna bangt wordt dat hij niet perongeluk iemand omver zal rijden. Met die geluiden erbij voelt het nog echt als een stunt.

  Met de muziek van Snow Patrol erbij voelt het veel dromeriger. Opeens maak ik me totaal geen zorgen meer of hij iemand aan zal rijden. Je vergeet bijna dat het een racewagen is. Gevoelsmatig zweef je met die muziek op de achtergrond gewoon over de straten.

    /   Reply  / 
 6. Marco

  Het is alleen geen racewagen. Het is grote Mercedes sedan met Lelouch achter het stuur. Zie hier de Making of (kennis van Frans is vereist). Ferrarie geluid is er later door Lelouch onder gemonteerd.

  http://www.youtube.com/watch?v=AHn5Q15kaIA

    /   Reply  / 
 7. Pingback: Nieuwe video: Snow Patrol - Shut Your Eyes | Videoclips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>