Nieuwe video: Michael Leviton – Summer’s the Worst


In veel beroemde love stories gaat op het einde één van de twee hoofdrolspelers dood. Ze sterven daarbij niet zomaar, neen, ze sterven voor elkaar. De één moet sterven zodat de ander kan blijven leven. Op die manier valt zo’n unhappy ending goed te verdedigen. De enige manier om te laten zien dat twee mensen zoveel van elkaar houden dat ze bereid zijn om voor elkaar te sterven, is om één van hen te laten sterven. Juist om daarmee het leven van de ander te redden, dat is een nobel doel. Een mooi tragisch einde voor iedere love story. Maar hoe zit het met bereid zijn om te sterven voor een zoen? Als op het einde van deze videoclip onze sympathieke held zich opoffert alleen om de vrouw van zijn dromen nog eenmaal te kunnen zoenen, dan voelt dat toch een stuk minder nobel.

Het voelt ronduit dom, eigenlijk. Dom en overbodig. Niemand zal dit einde bekijken en er bijzonder ontroerd door raken. Als regisseursduo Nick & Ben hier al iets mee wilden laten zien dan is het vooral een nogal sarcastische kijk op de klassieke love story. Niet geheel toevallig ook precies het onderwerp van de songtekst die vol zit met regels als: “Summer love is a scam | But I can’t help dreaming of summer romance

Dit alles is niet bedoeld als kritiek overigens. Iedere videoclip die zulke gedachtes bij me op kan roepen vind ik al bij voorbaar stukken interessanter dan de zoveelste normale love story. En normaal is Summer’s The Worst zeker niet. Aan het begin van de video ziet alles er misschien nog redelijk standaard uit, halverwege blijkt dat de vrouw op wie onze heldhaftige matroos zo verliefd is geworden, iets heel anders is dan ze op het eerste gezicht leek te zijn.

Goed, ik had dus nog nooit van Michael Leviton gehoord. Bovendien zijn harmonica en ukulele niet bepaald mijn favoriete instrumenten. Je moet als songschrijver van hele goede huize komen om met die instrumenten dan toch mijn interesse vast te houden.

Michael Leviton komt blijkbaar van hele goede huize, want na een rustig begin ontpopt Summer’s The Worst zich tot een erg mooi en meeslepend liedje. Erg leuk… totdat na 2:22 ineens een zangeres met een vreselijke stem de leadzang overneemt. Wie is dat mens? Waarom komt ze dit mooie liedje verpesten? Echt zonde, want het gedeelte voordat zij meedoet is echt de moeite waard en in tegenstelling tot haar heeft Michael Leviton een mooie warme stem.

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Nieuwe video: Michael Leviton – Summer’s the Worst

 1. denise

  haha, arme wanhoopige man :P die gaat straks weer gewoon op de stapel met andere dode mannen die als een blok voor haar vielen, verder kan ik ZO veel commentaar verzinnen op die hopeloze love storys maar dat zal ik allemaal maar gewoon voor me houden…

  ik vind vooral de grap op het einde geslaagd xD

    /   Reply  / 
 2. Bas.

  “Als op het einde van deze videoclip onze sympathieke held zich opoffert alleen om de
  vrouw van zijn dromen nog eenmaal te kunnen zoenen, dan voelt dat toch een stuk minder nobel.”

  Dit is wel heel letterlijk gezien dan ;)

  Ik zoek misschien overal wat achter, maar wat ik in dit verhaal gesymboliseert zie is de echte zomerliefde. De twee worden verliefd. Aan het einde van de vakantie kunnen ze elkaar niet meer zien. De jongen doet een tevergeefse poging de relatie nog in stand te houden, maar dat eindigt in niks (zijn zogenaamde dood, oftewel het einde van een zomerliefde) Zo eindigt hij met hetzelfde lot als andere zomerliefdes (zie de stapel matrozen)

  Ik heb er weer veel te lang over na gedacht, maar dat is dus wel een pluspunt!

    /   Reply  / 
 3. erik

  Interessante theorie Bas. En zie je die zeemeermin dan als gewoon “een vriendin” met wie het niet lukte om de relatie in stand te houden, of staat zij symbool voor alle onbereikbare zomerliefdes?

  Het feit dat iemand er zoveel betekenis in kan vinden geeft wat mij betreft al aan dat het een goede videoclip is. :)

    /   Reply  / 
 4. dedjuh

  whoehaha die vrouwen stem.. lag me dood!

  Einde is ook wel droog…

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>