Nieuwe video: Björk – Wanderlust


Eigenlijk een videoclip om 'in het groot' te bekijken, vanaf een DVD, op de mooiste plasma-televisie die je kunt vinden. En dan bij voorkeur de speciale 3D-versie, met zo'n maf brilletje op je neus. Maar helaas, voorlopig moeten we ons nog even behelpen met een grofkorrelige 2D versie op YouTube. Het kan niet verhullen dat de nieuwe Björk er nog steeds adembenemend mooi uitziet.

Het Amerikaanse duo Encyclopedia Pictura heeft er negen maanden over gedaan om Wanderlust te maken. In de video maakt Björk een spirituele reis over een woeste rivier. Ze wordt daarbij geholpen door een kudde yaks, maar tegengewerkt door iets dat uit haar rug groeit. Dat 'Painbody Backpack' lijkt ons een metafoor voor de negatieve emoties die ze met deze reis kwijt wil raken.

Maar het is vooral de art direction waarmee Encyclopedia Pictura ons omver blaast. De video is een combinatie van computer generated images en schuimrubberen poppen waar echte acteurs in zitten. Het resultaat is een sprookjesachtig berglandschap met een rivier die gemaakt lijkt van spaghetti. Björk komt vele mystieke wezens tegen en wordt uiteindelijk, in een finale die we niet helemaal begrepen maar die toch aanvoelt als iets bevrijdends, verzwolgen door de rivier.

Making-of filmpje.

En de muziek?

Eén van de betere nummers op Volta, maar ik vind dat toch nog steeds een uiterst zwak Björk-album. Waarom moeten al haar nummers tegenwoordig toch zo moeizaam klinken? Wat is er mis met 'gewoon' een mooi liedje? Wanderlust klinkt best mooi, maar het mag nog niet eens in de schaduw staan van haar oude werk.

Zie ook:
- Nieuwe video: Björk – Declare Independence
- Nieuwe video: Björk – Innocence
- Nieuwe video: Bjork – Earth Intruders

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Nieuwe video: Björk – Wanderlust

 1. Serita

  Ja de clip is erg gaaf, hij is gisteren officieel gereleased op yahoo.com. Daar staat ook een iets mooiere versie dan deze youtube versie!!

    /   Reply  / 
 2. erik

  Hele mooie versie, door Björk zelf online gezet via Dailymotion. :) Dit is voorlopig de beste versie die we te zien zullen krijgen!

    /   Reply  / 
 3. CJ13

  Als ik Jouw recensie lees bbij “Earth Intruders”…. toen was je nog heel positief over Björk..
  Vanwaar die verandering ?

    /   Reply  / 
 4. erik

  Toen had ik de rest van Volta nog niet gehoord. Ik vond Björk altijd heel goed, maar de laatste tijd steeds minder. Earth Intruders en Declare Independence zijn nog steeds mooie nummers, en er stonden er nog 1 of 2 op die me konden bekoren. Maar als geheel vond ik het een rommelige, tegenvallende plaat.

    /   Reply  / 
 5. Pingback: Nieuwe video: Pendulum – Watercolour | Videoclips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>