Nieuwe video: Radiohead – Reckoner


Hoe verwerk je de hele geschiedenis van de wereld in vijf minuten? Van het allereerste grassprietje tot de onvermijdelijke ondergang van de planeet? Reckoner doet het, en komt er nog geloofwaardig mee weg ook. Vooral een fascinerende videoclip omdat de mensheid zelf, de bewoners van de planeet, compleet genegeerd worden.

Al onze snelwegen, huizen en wolkenkrabbers worden in Reckoner gepresenteerd alsof ze een volkomen vanzelfsprekend onderdeel van het evolutieproces zijn. Net zoals bomen en planten groeien ook steden simpelweg uit de grond. Dat is een interessante visie van animator (en wedstrijdwinnaar) Clement Picon. Weer eens een ander geluid dan het eeuwige mens vs. natuur argument.

En uiteindelijk gaat de planeet dus tenonder, maar zelfs dat is in deze videoclip geen reden tot treuren. De cirkel van leven en dood en wedergeboorte gaat eeuwig door, ook nadat de aarde is vergaan. Dat is trouwens ook Het Moment van de videoclip. Wanneer de hele planeet verandert in een klein zaadje waar mysterieus nieuw leven uit groeit, en de drums vallen in en Thom begint met die hoge stem het refrein te zingen… het kippevel liep centimeters dik over onze armen.

En de muziek?

Ik herinner me nog dat ik voor de allereerste keer naar In Rainbows luisterde en lichtelijk teleurgesteld was in dit nummer. Ha! Hoe fout zat ik? Ik kende deze song alleen van een paar vroege live-opnames op YouTube waar Radiohead het nog luid en agressief speelden. Daar had ik me op verheugd en het duurde even voordat ik aan de nieuwe Reckoner was gewend. Maar jullie zullen opgelucht zijn om te horen dat ik het licht inmiddels meer dan gezien heb. Reckoner is zelfs uitgegroeid tot één van mijn favoriete tracks op In Rainbows. Ontroerend mooie muziek waarbij dat ene regeltje, you can’t take it with you, nog lang door je hoofd blijft spoken.

Zie ook:
- Nieuwe video: Radiohead – House Of Cards
- Nieuwe video: Radiohead – Big Ideas (Don’t get any)
- Nieuwe video: Radiohead – All I Need
- Nieuwe video: Radiohead – Nude
- Nieuwe video: Radiohead – Jigsaw Falling Into Place

Met dank aan sofie voor de tip.

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Nieuwe video: Radiohead – Reckoner

 1. Kars

  Jaa briljant nummer. Geen nummer dat snoeihard gespeeld moet worden, het is perfect op deze ‘breekbare’ manier.
  En de clip is ook heel mooi gedaan, zeker omdat het voor een wedstrijd was. ‘partiuliere’ animators die proberen hun clipje onder een nummer te plakken, het pakt zo vaak niet goed uit… Maar het niveau was blijkbaar heel hoog in dit geval. Bravo^^

    /   Reply  / 
 2. erik

  “‘partiuliere’ animators die proberen hun clipje onder een nummer te plakken, het pakt zo vaak niet goed uit…”

  Inderdaad van een erg hoog niveau. Ook ik vreesde het ergste toen ik las dat het naar aanleiding van een wedstrijd was, maar dit filmpje is gewoon mooi.

  En de muziek… toch hoor je de (harde) oorsprong van het nummer nog wel een beetje terug vind ik. Een soort ingehouden spanning die rh’s andere rustige nummers niet heeft. Erg erg mooi.

  Mooi nieuw nummer van Duffy trouwens! Nu geen tijd meer, maar die gaan we morgen zeker bespreken. :)

    /   Reply  / 
 3. Moi

  mooiste liedje dat ik in tijden heb gehoord

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>