Nieuwe video: Moby – Shot in the Back of the Head

Wij stonden niet echt te juichen bij de gedachte aan een nieuwe Moby, maar toen we hoorden dat de bijbehorende videoclip niet alleen is geregisseerd, maar ook getekend door niemand minder dan David Lynch (Eraserhead, Twin Peaks, Lost Highway), ja, toen werden we toch nieuwsgierig.

Onze eerste gedachte, nu we Shot in the Back of the Head eenmaal gezien hebben: Lynch kan beter blijven regisseren. Zijn tekeningen overstijgen nauwelijks het niveau van een doodle in de kantlijn van het wiskundeschrift van een dertienjarige scholier. Waarmee we maar willen zeggen (al bestaan er natuurlijk ook hele getalenteerde dertienjarige scholieren) dat deze videoclip niet echt mooi is getekend.

Het verhaal, voor zover je het een verhaal kunt noemen, is wel in vintage David Lynch-stylee. Het begint al met een man die een zwevend vrouwenhoofd kust, waarna iemand met een pistool een gat in zijn hoofd schiet. Zoals de songtitel al had voorspeld. Het gapende gat in zijn gezicht weerhoudt de man er echter niet van om toch gewoon een avondwandeling te maken. Enfin, David Lynch dus. Beschouw Shot in the Back of the Head als het ruwe storyboard voor een gefilmde videoclip, en wellicht ligt er ergens in deze krasserige beelden wel een mysterieus meesterwerk verborgen.

En de muziek?

We waren er even stil van. Het is gemaakt door Moby, maar het klinkt als een song die Mogwai nog was vergeten op te nemen voor hun meesterwerk Come On Die Young. De melancholie druipt er vanaf en met je ogen dicht is het werkelijk alsof je luistert naar een zachtjes jammende rockband. In werkelijkheid nam Moby zijn nieuwe plaat op in zijn slaapkamer, samen met de producer van Sigur Ros’ bekendste album Agaetis Byrjun. Hij voelde zich naar eigen zeggen “bevrijd van alle verwachtingen” en wilde nu eens een album maken dat niet voor het publiek zou zijn, maar helemaal voor hemzelf. Daarmee is Wait For Me (30 juni) de eerste Moby-plaat sinds Play waar wij weer enthousiast naar uitkijken.

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Nieuwe video: Moby – Shot in the Back of the Head

  1. Conchita

    Goh, David Lynch heeft flash for dummies ontdekt. Verder wel gaaf nummer.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>