De vijf beste Michael Jackson-video’s


Michael Jackson overleed gisteravond in Los Angeles aan een hartstilstand. Ik kan niet echt zeggen dat ik een fan was, maar de invloed die Michael Jackson heeft gehad op de muziekindustrie in het algemeen en videoclips in het bijzonder is nauwelijks te overschatten. Daarom dit kleine eerbetoon op de enige toepasselijke manier die ik kon bedenken: mijn vijf favoriete Michael Jackson-video’s.

Beat It. ‘s Werelds eerste dansvideo op zo’n grote schaal. De platenmaatschappij had geen zin om Michael’s dure plannen te financiëren en dus betaalde hij de benodigde 150.000 dollar uit eigen zak. Om de authenticiteit te waarborgen werden er tachtig leden van echte straatbendes uitgenodigd om mee te dansen.

Bad. Michael Jackson maakte samen met regisseur Martin Scorsese een miniatuur speelfilm. Ik ben blij dat het idee niet aansloeg (stel je voor hoe een middagje MTV eruit zou zien als alle videoclips zo lang duurden), maar het was wel ontzettend ambitieus. En ach welja, stiekem is dat introfilmpje best amusant

Scream. Videoclip uit 1995 die zijn tijd ver vooruit was. Dertien jaar later staat de visie van regisseur Mark Romanek nog steeds als een huis, mede dankzij zijn gewaagde (achteraf briljante) keuze voor zwart-wit. Conceptueel waarschijnlijk zwartgalliger dan Michael wilde toegeven (hij en zijn zus die in een ruimteschip de aarde ontvluchten – hij zat behoorlijk met zichzelf in de knoop), maar onwaarschijnlijk mooi vormgegeven.

Black or White. Het introfilmpje is achttien jaar later nog kinderachtiger dan ik me herinnerde, maar alles wat daarna volgt is ronduit indrukwekkend. Vooral de gezichten die vloeiend in elkaar overlopen (morphing) zorgden in 1991 voor opengevallen monden. Even de vingers in de oren bij Macaulay Culkin’s korte rap.

Michael Jackson – Thriller from adam753hun on Vimeo.

Thriller. De onvermijdelijke nummer één. Een massale dansvideo had Michael al eerder gedaan, maar nog nooit eerder zo verrassend en ook nog nooit met zombies. Kerken en bezorgde ouders spraken er schande van, maar de kids vonden het -terecht- fantastisch. Inmiddels bestaan er zoveel fantasierijke video’s dat onze jongste lezers zich de impact van Thriller misschien niet meer voor kunnen stellen, maar dit is de video die dat allemaal mogelijk maakte. Bij het zien van dit filmpje hadden veel regisseurs zoiets van: “whoa, dus zo kan het ook?” Zonder Thriller had deze website misschien niet eens bestaan.

facebook share facebook share

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “De vijf beste Michael Jackson-video’s

 1. MASIS

  Mooi eerbetoon Erik!
  Ik was wel een groot fan van hem en kan het nog steeds niet echt bevatten eerlijk gezegd. De wereld is gewoon “de grootste” kwijt. Ik ben een groot fan van artiesten als shakira, justin timberlake, rihanna, en chris brown o.a. maar zij vallen allemaal in het niet bij Michael Jackson. Jammer dat het zo heeft moeten eindigen voor hem maargoed…
  Ik vond werkelijkwaar al zijn singles gewoon goed. Van de Jacksons singles tot zijn solo singles.

  RIP Michael…

    /   Reply  / 
 2. ...Naamlooz...

  Geweldig dat je dit doet, Erik.
  Ik was ook niet echt een fan maar zonder MJ zal de popmuziek er nu heel anders uit hebben gezien!

  Nog een preview:

  Jay-Z – D.O.A (Death Of Autotune)
  http://www.youtube.com/watch?v=QCUN29aq8Cs

    /   Reply  / 
 3. jk

  Mooi eerbetoon!

    /   Reply  / 
 4. Malu

  Mooi!

  Ben zelf van 1990, dus te jong om met z’n muziek te zijn opgegroeid. Denk dat mensen van mijn leeftijd hem meer kennen van de verhalen over z’n privéleven. Gelukkig had ik ouders die fans waren en het is zeker deel van m’n muzikale ‘opvoeding’ geweest.

    /   Reply  / 
  1. MASIS

   Ik ben van 92 en ik ben een groot fan en ken hem van zijn muziek. Mijn broertje is van 98 en kent zijn muziek en is er ook gek op. Hoe oud je ook bent, iedereen kent hem en als eerste zeker weten door zijn muziek.

     /   Reply  / 
   1. Jos

    Ik ben ook van 1992, en zijn Muziek is geweldig, dus te jong ben je nooit om fan te zijn van bepaalde artiesten ik heb er veel!!
    Maar Michael Jackson had gewoon nog veel meer hits mogen maken van mij!

      /   Reply  / 
 5. MASIS

  En hij zal altijd om zijn GEWELDIGE muziek bekendstaan want daar is hij tenslotte mee groot geworden!

    /   Reply  / 
 6. AAPJE

  Maar, hoezo kan je het nog steeds niet bevatten?

    /   Reply  / 
 7. PINHEAD

  ‘The Earth Song’ had ook een supermooie clip!

    /   Reply  / 
 8. Carina

  Even een opmerking: de bovenste clip (Beat it) is inmiddels verwijderd.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>