Nieuwe video: U2 – I’ll Go Crazy If I Don’t Go Crazy Tonight


Het jongetje dat wegloopt van huis, zijn bezorgde moeder, het meisje dat haar hond kwijtraakt en de dakloze man, iedereen heeft het moeilijk in deze hartverwarmende animatievideo. Maar zoals altijd bij U2 is de situatie nooit helemaal uitzichtloos. Door een gelukkige samenloop van omstandigheden vindt uiteindelijk iedereen wat hij zoekt.

Is die goede afloop toeval of krijgen onze helden hulp van bovenaf? De diepgelovige Bono zou het ongetwijfeld omschrijven als God’s werk, maar het siert de band dat ze ons niks opdringen. Iedereen mag I’ll Go Crazy If I Don’t Go Crazy Tonight op zijn eigen manier interpreteren. Persoonlijk zien wij het daarom liever als een ode aan de goedheid van de mens. Zelf op hun duisterste moment zijn de hoofdrolspelers nooit te beroerd om elkaar te helpen (het verdwaalde meisje krijgt een lift van de bezorgde moeder, de zwerver besluit voor de hond te zorgen, etc), waarmee ze zonder het te beseffen ook zichzelf helpen.

Het moderne sprookje wordt door filmmaker David OReilly weergegeven in simpele maar ongelooflijk effectieve animaties. De wereld oogt steriel en schematisch, maar de emoties op die kleine ronde gezichten zijn levensecht. De grote kracht van OReilly is hoeveel hij zonder woorden duidelijk kan maken. Een meisje pakt haar koffers terwijl een dronken vader zijn roes ligt uit te slapen, en in één oogopslag begrijp je de jarenlange ellende die er aan vooraf is gegaan. Dat iedere willekeurige frame uit het filmpje dan ook nog mooi genoeg is om in te lijsten is mooi meegenomen, maar niet de belangrijkste reden dat we zo onder de indruk zijn.

Klik hier als de video niet werkt.

En de muziek?

Het enige mankement aan deze prachtige video is eigenlijk de muziek. We proberen beeld en geluid zoveel mogelijk apart te beoordelen, maar als al die emotionele scenes ook nog waren ondersteund door een tranentrekkende U2-klassieker hadden we de clip misschien wel vijf sterren moeten geven. De realiteit is helaas dat I’ll Go Crazy If I Don’t Go Crazy Tonight het moet stellen met een saai dertien-in-een-dozijn liedje dat nog niet eens in de schaduw mag staan van zelfs U2′s vorige single (laat staan de toppers uit de periode dat ze nog écht goed waren).

Met dank aan Mickey voor de tip.

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Nieuwe video: U2 – I’ll Go Crazy If I Don’t Go Crazy Tonight

 1. CJ13

  Ja idd, prachtige clip en een wat middelmatig nummer. Niet super slecht maar ook zeker niet erg goed..

    /   Reply  / 
 2. Conchita

  David Oreilly heeft dit jaar op Annecy (groot internationaal animatie festival in Frankrijk) een speciale onderscheidings-award gewonnen met zijn short: Please Say Something. Bizar verhaal over de liefde tussen een kat en een muis, zelfde stijl, maar dan met meer glitches en dergelijke.
  Voor de mensen die zijn werk leuk vinden: http://vimeo.com/3388129

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>