Nieuwe video: Lady Gaga – Bad Romance


Of ze nu wordt ontvoerd door supermodellen of doorverkocht aan de Russische maffia, niets of niemand kan Lady Gaga’s fashion sense tegenhouden. Fans van haar unieke outfits (rubberen bodysuits, brillen van scheermesjes, opplaknagels van kippengaas, een trouwjurk van ijsberenbont (met de kop er nog aan vast)) zullen genieten van Bad Romance, misschien wel de videoclip met de meeste kostuumwissels per minuut. Ooit.

De regie was officieel in handen van Francis Lawrence (Circus, Baby Love), maar als je de verhalen mag geloven was hij meer op de set aanwezig als een soort technisch adviseur. De kostuums, de danspasjes, de decors en het concept, het is allemaal de visie van Lady Gaga. Je vraagt je af wat er in dat hoofd omging toen ze die bizarre slotscene schreef: zijzelf in een vuurspugende BH, op een zwartgeblakerd bed, naast een verkoold lijk. Slechter kan een romance inderdaad niet aflopen.

Het verhaaltje gaat ongeveer zoals omschreven in de eerste alinea. Nadat ze dronken is gevoerd door twee supermodellen wordt Lady Gaga wakker op een ondergrondse veiling. Daar moet ze halfnaakt optreden zodat een een stel Russische maffiosi kan bepalen hoeveel ze voor haar over hebben. (Die gangsters geven hun bod overigens door met Wii-controllers – sorry, zulke dingen vallen ons op als gamesblogger). Als de video bij Paparazzi over de top was, hoe moet je dit dan noemen? Bad Romance is in bijna alle opzichten extremer. De thematiek is gewaagder, de outfits zijn bloter maar toch blijft die video dankzij de filmische uitvoering van Jonas Åkerlund op het nippertje onze favoriete Gaga-clip.

En de muziek?

Succesvolle debuutalbums zijn lastig om op te volgen. Probeer iets nieuws en je loopt het risico je fans van je te vervreemden, geef de fans meer van hetzelfde en je critici klagen dat je in herhaling valt. Gelukkig is dit een single waar iedereen tevreden mee kan zijn. Grote hit Poker Face diende hoorbaar als blauwdruk, maar toch klinkt Bad Romance spannend en nieuw. Lady Gaga had al gewaarschuwd dat ze tijdens haar wereldtournee in aanraking was gekomen met Europese dance-muziek, en die invloed schemert hier inderdaad in door. Dat pakt soms positief uit (snerpende sirenes geven het nummer een lekker gemeen randje) en soms negatief (het galmende stamprefrein roept af en toe wat vervelende eurohouse-associaties op), maar niemand kan zeggen dat Lady Gaga stil is blijven staan. Het resultaat is zeker niet haar beste single, maar wel een veelbelovend begin van een muzikale ontdekkingsreis waarin Lady Gaga

facebook share facebook share

30 Reacties // Reageer

30 thoughts on “Nieuwe video: Lady Gaga – Bad Romance

 1. lopke

  het refrein is wel goed, alleen de coupletten slaan nergens op …rawr rwar ollala…
  en je hoort er inderdaad pokerface in terug(vind ik persoonlijk jammer)..Snap btw nog steeds niet waarom ze al die weirde outfits aantrekt, vind haar in die stukjes waarin ze heel weinig make-up op heeft en doet alsof ze huilt veel aantrekkelijker(daar ziet ze er zelfs nog knap uit), nooit verwacht…

    /  
  1. cris

   raww raww ulala vind ik juist wel leuk maar die videoclip lijkt me niks

     /  
 2. manuela

  wat een bout video sorry maar he tis altijd zelfde met haar rare costuums en er zit altijd wel weer een vreemd tintje aan haar videos!

    /  
 3. Alex

  Geweldige video, overweldigend :D

    /  
 4. JR

  Geweldige clip :p voor mij hetzelfde niveau als paparazzi. Maar deze is leuker omdat ie wss helemaal uitgezonden wordt op tv, terwijl ze bij paparazzi altijd stukken wegknipten.

    /  
 5. Laik omygaawd

  Erik, wat zouden we zonder jou moeten doen? Mijn idee van de clip eerst (wtf) is veranderd naar “geniaal”, omdat jij het allemaal ontraadseld hebt. Bedankt GaGa, overigens <33

    /  
 6. felix

  verschikkelijk, als ze een drol op eet dan komt ze er waarschijnlijk nog mee weg.

  luister naar het eurovisie song festival en je hoort tachtigduizend van deze dezelfde liedjes

  lady ga ga ga gauw in een grot wonen S.V.P.

    /  
 7. Rick

  Ge-wel-dig.

    /  
 8. IAT

  Nog ff en dan is de clip van Beyonce en Gaga ”Videophone” uit!!! Jaaaah! deze clip is haar beste vind ik het ziet er fckin goed uit ! en de muziek is ook goed

    /  
 9. David

  Heerlijk nummer, bad-ass video. Mensen die het een rare clip vinden, lees de tekst nou ff, har videos hebben een inhoud erin, dit is niet je oppervlakkige easy-to-swallow Taylor Swift video, deze heeft een gecompliceerder verhaal en betekenis erin.

  @felix
  Et probleem is, GaGa is juist degene waardoor dit allemaal is ontstaan, omdat wij het heerlijk vinden. En eh, et songfestival is nog niet begonnen xD

    /  
 10. Koeno

  Ow mijn god, ze heeft duidelijk het art-statement “Less is more” niet begrepen en dat terwijl ze zich Candy Warholl noemt. Nu is Pop-art totaal niet wat in mij opkomt bij deze clip, het zou eerder moeten refereren naar de schreeuwerige Franse rococo, maar dat zou ze wel niet kennen. Nog even en ze verzuipt in haar egocentrische levensvisie.
  Als ze dan toch een voorbeeld moet nemen met een goede video: Single Ladies?: 3 vrouwen dansen voor een wit scherm met wat lampen en je hebt zo de beste video van het jaar.

    /  
  1. Tim

   Het mooie van kunst is dat het een weerspiegeling vormt van de creatieve geest, welke bedoelt is om gevoelens en emoties los te weken bij de mens. Het is aan de artiest te bepalen hoe die de creativiteit tot uiting brengt. “Less is more” is een lege term als je er verder geen context aan hangt. Want wat bedoel je met “Less is more”? Ik vind het decor erg steriel overkomen met weinig details, verschil dus in perceptie. Misschien noemt ze zichzelf wel Candy Warholl juist omdat ze geen Andy Warholl is ;) . Moraal van het verhaal: Lady Gaga vertelt het verhaal en vertelt dat op haar manier.

     /  
  1. OverMuziek

   Ja ja ja! Die is lekker!

     /  
 11. yup

  waneer komt videophone die clip dan uit???

    /  
 12. roxanna

  Ik ben het eens met het commentaar wat onder de video staat. Niet de beste single maar het heeft wel iets. Ik vind het af en toe wel te robot-achtig klinken. En die clip is af en toe wel raar en eng (maarja dat zijn we gewend van Lady Gaga)

    /  
 13. arthur

  @Koeno, ‘less’ hoeft niet altijd ‘more’ te zijn. Het hypocriete en het over-the-top gedrag komt bij Lady Gaga naar mijn mening juist goed tot zijn recht. Dit is Lady Gaga’s stijl en dat zal zullen we dan maar moeten accepteren. Bovendien werd het weer eens tijd voor een ‘overdreven’ popster. Beyoncé, Britney en co zijn vrij standaard en cliché vergeleken met Gaga.

    /  
 14. Koeno

  Nou ik vind qua ´overdreven popsterren´ K3 wel genoeg.

    /  
 15. Dries

  fantastische en afwisslende clip. wordt tenminste niet saai nadat je hem 5 keer gezien hebt.

  al een paar keer getipt, maar nog niet besproken: Florence & the machine: you got the love
  http://www.youtube.com/watch?v=mzMcNAe4nE8

  Ellektra: i hate it but i love it
  http://www.youtube.com/watch?v=XgIifXxo8eY

  ook al een paar keer getipt
  Pixie Lott: cry me out
  http://www.youtube.com/watch?v=WVEstQ_vYR8&feature=fvst

  Renan Luce: La lettre
  http://www.youtube.com/watch?v=7Vv5sDQ9aFU

    /  
 16. HaRRuM

  Geniale sound, geniale clip, geniaal wijf PUNT

    /  
 17. Laurens

  Heeeeeeerlijke clip. De wii valt je op? Dan heb je misschien wel gemist dat de eindscene een parody op Amy Winehouse is…

    /  
 18. PINHEAD

  De video is echt bruut! Geweldig! Teminste niet zo standaard pop video. Dit noem ik nou video van het jaar!
  Het nummer is ook zwaar okey!

    /  
 19. Lianne

  Wel een leuke clip, maar haar stem hierin.. Nee.

    /  
 20. Lianne

  Ook een hoog hitgehalte, want ik heb waarschijnlijk 1 minuut geluisterd naar dat liedje en het zit nu al in mn hoofd :P

    /  
 21. kristel

  super nummer :D de clip is echt te gek!

    /  
 22. nc

  Zij is geweldig, omdat ze zo uniek is.

    /  
 23. Pingback: De tien beste video’s van 2009, volgens videoclips.blog | Videoclips

 24. Pingback: Nieuwe video: Lady Gaga – Telephone | Videoclips

 25. Justme_

  Shes amazing Ö

    /  
 26. Pingback: Nieuwe video: Christina Aguilera – Not Myself Tonight | Videoclips

 27. selenay akbulut

  lady gaga je bent sexy

    /  
 28. Pingback: Lady Gaga’s vleesjurk | Videoclips

Comments are closed.