Nieuwe video: Lady Gaga – Applause

Lady Gaga heeft het maken van een videoclip verheven tot kunst; Applause is een pareltje.

Waarom kijken? Niet alleen is dit de eerste videoclip van Lady Gaga in twee jaar, ook heeft ze de lengte ervan eindelijk teruggebracht tot normale proporties. Marry the night bijvoorbeeld, haar laatste uitgebrachte clip, duurde met zijn veertien minuten véél te lang. (Even los van het feit dat die clip een tikkeltje té pretentieus was.) Applause is stukken toegankelijker. De clip is geregisseerd door het Nederlandse duo Inez Van Lamsweerde en Vinoodh Matadin. En dat dit twee kunstfotografen zijn is duidelijk terug te zien in de ontzettend beeldende videoclip. Het is niets zoals je tot nu toe van Gaga hebt gezien, maar het is overweldigend. De zangeres wordt in verschillende creaties geëtaleerd – zo verschijnt ze als zwaan, als pierrot, maar ook opvallend naturel. Het geheel levert een theatrale Warhol-achtige ervaring op. En iedere scene ziet er even betoverend uit. Oftewel: de koningin van de videoclips is helemaal terug.
Waarom niet kijken? Lady Gaga wil middels haar muziek en verschijning ook meetellen in de kunstwereld, niet voor niets zal haar aankomende album ARTPOP gaan heten. Pop gecombineerd met kunst dus. Die wens is erg nadrukkelijk aanwezig in de clip. Dit kan door mensen natuurlijk geïnterpreteerd worden alsof de zangeres té hard haar best doet om zich artistiek te profileren. Die zullen zeggen dat je echte kunst niet kunt afdwingen. Maar aan de andere kant is er niemand die het Gaga nadoet. En als je een grote ster bent zul je altijd en overal op critici stuiten.
En de muziek? Voor de vele mensen die zich de afgelopen jaren afvroegen waar Lady Gaga in vredesnaam gebleven was: hier is ze weer en hoe! Applause heeft een paar luisterbeurten nodig, maar is vervolgens niet meer uit je hoofd te slaan. Een tikkeltje excentriek (nintendo-achtig begin, onverstaanbare coupletten) maar met een bridge en refrein om op te vreten. En dat laatste gaan de clubs ook doen, reken er maar op. Ps. voor het maximale effect raad ik aan hem op goede boxen te beluisteren.

Meer van Lady Gaga: Bad Romance * Judas * Telephone

facebook share facebook share

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Nieuwe video: Lady Gaga – Applause

 1. jeffrey

  briljante video!!

    /   Reply  / 
 2. Player925

  De song is af. Beter kan gewoon niet!

    /   Reply  / 
 3. vinn

  Geweldige video! De Madonna/GAGA battle speelt allang en normaal vond ik het een beetje overdreven als mensen zeiden dat ze Madonna na doet. Maar dit nummer klinkt gewoon als een Madonna song inclusief lage stem.

    /   Reply  / 
 4. MASH

  Super!!

    /   Reply  / 
 5. Sascha

  Briljant nummer en dito clip! She’s back! :D

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>