Nieuwe video: Lady Gaga – G.U.Y.

Het ARTPOP-era gaat niet bepaald zoals Lady Gaga van tevoren had gepland, als ze al een planning had. De eerste single Applause lekte, waardoor hij te vroeg werd uitgebracht, en daarna was het een tijdlang volstrekt onduidelijk wat de tweede single was. Meerdere keren beloofde Gaga ons een videoclip (voor zowel Venus, Do What U Want als Gypsy) maar er verscheen bitter weinig. Het deed ook de verkopen van haar album niet bepaald goed. Inmiddels zijn we een halfjaar verder en is er nog altijd maar één videoclip verschenen. Heel raar natuurlijk, voor een wereldster zoals Lady Gaga. Gelukkig wordt ons wachten nu beloond en krijgen we eindelijk een nieuwe clip, voor G.U.Y. welteverstaan. Kan dit nummer het tij keren?

Waarom kijken? Ja hoor, voor deze clip wordt weer eens ouderwets álles uit de kast getrokken. Laat je vooral niet misleiden door de afspeeltijd van ruim elf minuten, want de feitelijke clip duurt maar zeven minuten. De rest is namelijk aftiteling, want bij Lady Gaga is alles nu eenmaal groots en meeslepend. Zeven minuten is precies lang genoeg; de zangeres krijgt zodoende genoeg tijd om een verhaal op te bouwen, maar verzandt niet in een onsamenhangend concept à la Marry The Night.

Sterker nog, G.U.Y. is een ouderwets goede Gaga-video. Eentje waarbij je niet even kunt knipperen met je ogen, want dan mis je dus vierentwintig fraaie scènes. Er zit zoveel in dat je ‘m beslist meerdere keren moet bekijken om van alle details te kunnen genieten. Aan het begin van de video wordt Gaga achtergelaten als een verfomfaaid vogeltje, kaalgeplukt door geldwolven. (Dit is ongetwijfeld een verwijzing naar de periode waarin ze haar manager ontsloeg en zich verraadde voelde door enkele mensen in haar directe omgeving.) Vervolgens kruipt ze met haar gebroken vleugels naar een paleis, waar ze wordt opgevangen en opgelapt. Vanaf daar – en dus eigenlijk vanaf het moment dat de beat van G.U.Y. invalt – wordt de clip pas echt interessant.

En dan volgen de scènes elkaar in rap tempo op, de één nog creatiever en mooier in beeld gebracht dan de ander. Synchroonzwemsters, bloemenkransen, standbeelden, huisvrouwen met een verbouwde smoel die instrumenten staan te bespelen, uit de dood gekeerde beroemdheden, sculpturen van lego, gouden gondels, outfits van Versace en waanzinnige choreografieën. Dit alles komt samen in een kolkende climax waarin Gaga als herrezen Phoenix wraak neemt op de mannen die haar bestolen hebben. En als kijker zit je na het bekijken van zoveel videoclip-geweld nog even uit te hijgen. Met G.U.Y. bewijst Gaga dat ze nog altijd tot de absolute top behoort.

En de muziek? Ik zal me beperken tot het nummer G.U.Y. – waar deze videoclip ten slotte voor is – ook al hoor je ook (delen van) de nummers Artpop, Venus en Manicure. Dit is het soort nummer waar Lady Gaga in haar beginjaren beroemdheid mee verwierf en had misschien zelfs wel op haar eerste album gepast. Een volvette, schurende beat, een songtekst die menig wenkbrauw doet fronzen en een waanzinnig intro én outro. De enige kritiek die ik kan geven is dat het refrein wel wat spannender had gemogen. De productie is van de hand van Zedd en dat levert een nummer op dat Lady Gaga weer helemaal terug op de kaart zet. Als de radiostations haar nog niet vergeten zijn tenminste.

Lees ook: Lady Gaga – Applause

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Nieuwe video: Lady Gaga – G.U.Y.

 1. Malek

  Omg, dit overtreft Dark Horse op alle fronten. Masterpiece!

    /   Reply  / 
 2. Levi

  Wat een meesterwerk! GE-WEL-DIG!!

    /   Reply  / 
 3. MASH

  WOW! Geweldige video! Beter dat dit kan het bijna niet worden! (Alleen had ik die housewives en de aftiteling geschrapt want dat voegt niet zo veel toe.) Het nummer is ook top, 1 van de beste op het album. Alleen vermoed ik dat ze toch weer genegeerd wordt op de radiostations. (vooral dat Katy Perry en Rihanna geobsedeerde radio 538) Kan me namelijk niet meer herinneren wanneer ze haar laatste alarmschijf heeft gescoord. :( En ik snap nog steeds niet waarom ze de ´Do what you want´ video nooit heeft uitgebracht. ?

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>