Nieuwe video: David Bowie – The Next Day

David Bowie is het provoceren duidelijk nog niet verleerd.

Waarom kijken? David Bowie houdt van het maken van videoclips en vooral als hij er stevig mee kan provoceren. The next day is de derde clip sinds hij terug is aan het front en tot nu toe veruit de meest bizarre. David is te zien als Jezus, terwijl acteur (en tevens één van zijn beste vrienden) Gary Oldman te zien is als losbandige priester. Je kunt je bij deze rolverdeling al wel voorstellen dat het niet helemaal binnen de lijntjes blijft, maar wellicht is de uitvoering nog prikkelender dan je verwacht. The next day is doorspekt met kritiek tegen de kerk, waarbij de meest excentrieke personages voorbij komen. Sommigen zijn zelfs zo buitensporig dat je deze drie minuten makkelijk zou kunnen uitwerken tot een volwaardige televisieserie.
Waarom niet kijken? Je kunt je afvragen of de timing van deze videoclip (in de week van Hemelvaart) zo respectvol is. Vanuit christelijke hoek wordt er overigens nauwelijks aandacht aan gespendeerd. Voormalig aartsbisschop Lord Carey reageerde als volgt: “If imitation is the sincerest form of flattery perhaps Christians should not worry too much at such an exploitation of religious imagery.” De clip had in principe dus nog aanstootgevender gekund.
Bepalend shot? Actrice Marion Cotillard, bij wie het bloed uit haar handen spuit.
En de muziek? In deze plaat zit minder melancholie (dan bijvoorbeeld bij Where are you now) en meer (glam)rock. Hoewel Bowie’s stem duidelijk dunner klinkt dan voorheen en hij meer kracht moet zetten om alle noten te halen - ook hij ontkomt niet aan de klappen van het ouder worden – is hij nog prima in staat te overtuigen.

Meer van David Bowie: The Stars (Are Out Tonight) * Where Are We Now

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nieuwe video: David Bowie – The Next Day

  1. Sascha

    Fantastische clip, goed nummer! Bowie kan het nog steeds!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>