Nieuwe video: Conchita Wurst – Rise Like A Phoenix

We zitten alweer in het voorjaar en dat betekent dat het Eurovisie Songfestival eraan zit te komen. Net als vorig jaar zal ik op deze blog zoveel mogelijk videoclips bespreken van deelnemers. De aankomende editie van het Songfestival vindt plaat op zaterdag 10 mei. De meeste landen moeten echter eerst nog de halve finales overleven. Nederland zal, evenals België, aantreden in de eerste halve finale op 6 mei; de tweede staat vervolgens gepland voor 8 mei. Vandaag aan de beurt in onze rubriek de Oostenrijkse inzending: Conchita Wurst met Rise Like A Phoenix.

Waarom kijken? Oh Mijn God. Denk je dat het Songfestival net een wat serieuzer imago krijgt, krijg je dit voorgeschoteld. Vroeger was de vrouw met de baard een circusact, nu dingt ze mee naar de koppositie van het liedjesfestival in Denemarken. Veel heeft de clip voor Rise Like A Phoenix niet om het lijf – Conchita hijst zich in een aantal potsierlijke, nauwsluitende jurken en ligt in een bad vol rozenblaadjes – maar toch kun je je ogen niet van het scherm wenden. Maar dat is niet per se positief. Het is zo verschrikkelijk kitsch en over-de-top, dat het mensen alleen maar zal bevestigen in hun kritiek op het festival.

En de muziek? Wat een draak van een nummer ook. Bij Ilse en Waylon, en ook vorig jaar bij Anouk, hoor je nogal eens de kritiek dat het ‘niet bij het Songfestival past’. Maar moet je dít dan willen? Een bombastische en suikerzoete ballade, die de ruiten doet springen. Eentje die ongetwijfeld nog zal worden gebruikt bij dragqueen-shows over de hele wereld, maar niet een nummer dat je wil beluisteren op je iPod. Ik hoop steeds dat het eindelijk nog eens een keertje over de muziek gaat.

Overigens vind ik de boodschap van Conchita wél erg goed, maar laat het Songfestival nu net de plaats zijn waar er absoluut niet wordt gediscrimineerd. Misschien moet ze dit eens opvoeren tijdens het WK in Brazilië?

Eerder besproken van de aankomende editie van het Songfestival:
TEO – Cheesecake (Wit-Rusland)
The Common Linnets – Calm After The Storm (Nederland)
Aram MP3 – Not Alone (Armenië)

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nieuwe video: Conchita Wurst – Rise Like A Phoenix

  1. patricia

    eurosongfestval is opgezet in spirit of saamhorigheid van europa, vrijheid van expressie. Als het rusland niet bevalt -waar vrijheid van meningsuiting strafbaar is (zie PussycatRiots…)- moet ze of haar waarden bijstellen of consequent zijn en uittreden. De tijd dat Rusland andere landen hun wil op legt is hopenlijk voorbij & zo niet dan is dit juist goed zodat ze beseft dat ze niet meer kan dicteren welke waarden we zouden moeten accepteren. Elk forum in teken van internationaal bijeenkomst is hiervoor geeigend. Rusland is geen echte democratie als het dwingend op denkt te treden zowel intern als extern

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>