Van de radar verdwenen: Nelly Furtado

Van de week zat ik te luisteren naar het album Loose van Nelly Furtado, toen ik plots tot de schokkende ontdekking kwam dat die plaat alweer tien jaar geleden uitgebracht is. Behalve dat ik me toen behoorlijk oud voelde, vroeg ik me ook af waarom we tegenwoordig helemaal niets meer van haar horen. En dat dat misschien wel een leuke rubriek zou zijn, aangezien vele sterren komen en weer gaan. Succes is ongrijpbaar. Dus vanaf nu de nieuwe rubriek ‘van de radar verdwenen’ met deze keer Nelly Furtado.

Het begin
De Canadees-Portugese Nelly Furtado brak door met folklore muziek aan het begin van dit millennium. Singles I’m Like A Bird en Turn Of The Lights werden radiohits en Nelly werd al snel gezien als de ideale schoondochter door haar redelijk brave imago. In 2003 scoorde ze opnieuw in hetzelfde genre, met onder meer Powerless en (het nog steeds prachtige) Try. Força werd zelf gekozen als officiële anthem voor het WK voetbal in 2004.

On top of the world
Maar Nelly kreeg pas écht de wereld aan haar voeten toen zij begon samen te werken met Timbaland. Samen maakten zij het hiphop-album Loose, waarop onder meer Maneater, Promiscuous, Say It Right en All Good Things (Come To An End) staan. Nelly reeg de hits letterlijk aan elkaar en groeide uit tot één van de heetste zangeressen van dat moment.

Maar zoals zo vaak bij groot succes had Nelly moeite met de vervolgstap. Eerst ging ze voorzichtig op de Spaanstalige tour met Mi Plan (2009) en vervolgens bracht ze een Greatest Hits uit (2010). Beide albums scoorden ondermaats. Nelly kwam pas weer met een Engelstalige plaat in 2012 - The Spirit Indestructible - die genadeloos flopte. In haar eerste week in de US verkocht ze een schamele 6.000 kopieën en daardoor werden latere singles ook niet meer opgepikt. Haar stem klonk ook wel erg nasaal op die plaat en de meeste nummers waren rommelig geproduceerd.

Van de radar verdwenen
Sindsdien is het stil rondom Nelly Furtado. In de bio van haar twitterprofiel staat nog steeds ‘The Spirit Indestructible is available now worldwide’. En de afgelopen maanden heeft ze niets gepost over mogelijk nieuw materiaal. Begin 2015 vertelde Nelly nog aan een Portugees tabloid dat zij bezig zou zijn met nieuwe liedjes en veel inspiratie had, maar een jaar later is daar dus nog niets over bekend. Toch zijn er geruchten dat de Portugees-Canadese dit jaar haar comeback gaat maken. Ik hoop het, want Nelly heeft zich toch wel in uiteenlopende genres bewezen, en de nummers van Loose, maar ook van Folklore klinken anno 2016 nog steeds geweldig. En als ze niet meer terugkeert heeft ze dat zelf natuurlijk al eens bezongen: All Good Things Come To An End.

Wie is er nog meer van de radar verdwenen, terwijl hij/zij een poosje terug nog de wereld aan zijn/haar voeten had liggen? Tips zijn welkom!

facebook share facebook share

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “Van de radar verdwenen: Nelly Furtado

 1. Gijs

  Leuk stukje! Komt er trouwens nog een berichtje over de uitslag van De Meest Memorabele Videoclip van 2015?

    /   Reply  / 
 2. Jeroen

  Toevallig had ik het eergisteren nog over haar en dat ik het jammer vond dat haar laatste album zo flopte. Ik denk dat veel zangeressen die rond 2006 groot waren (en daarvoor) samen met Nelly Furtado (Fergie en Gwen Stefani) gewoon geweest zijn. Jammer maar helaas.

  Fergie zou dus evt wel in deze rubriek passen.

    /   Reply  / 
 3. Vinn

  Er zijn zo vaak zangeressen die op eens hot zijn en daarna nergens meer te bekennen zij .. Waar zijn Alexis Jordan, Christina Milan, Stacie Orrico, Natasha Bedingfield bijv gebleven?

    /   Reply  / 
 4. Jessie

  Wat is er gebeurd met Jordin Sparks, Shontelle, Vanessa Carlton, Dido en vooral de Sugababes, Amy Macdonald en Fergie?

    /   Reply  / 
 5. Jesse

  Leuk artikel! Ik denk dat haar stemgeluid jaren geleden heel bijzonder en nieuw was, maar na een tijdje gaat het ook wel vervelend worden omdat ze inderdaad zo nasaal klinkt.

  - Natalie Imbruglia
  - Blu Cantrell
  - LeAnn Rimes
  - Mary J Blige
  - Natasha & Daniel Bedingfield
  - Billy Crawford
  - Dido
  - Anastacia
  - Kylie Minogue

  Zo hier kun je wel even mee vooruit haha!

    /   Reply  / 
 6. MASH

  Je hoort af en toe nog wel eens wat van Christina Aguilera en Britney Spears, maar dat flopt ook genadeloos. En waar zijn The Sugababes, Lucie Silvas en Duffy gebleven?

    /   Reply  / 
 7. MASH

  Leuk rubriek btw!

    /   Reply  / 
 8. Tom

  Leuke rubriek, goed idee!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>