Van de radar verdwenen: Duffy

In deze rubriek komen artiesten aan bod die ooit de hitparades bestormden, maar inmiddels van de aardbodem lijken verdwenen. In jullie reacties zag ik al een heleboel namen voorbijkomen van zangers/zangeressen die ik zelfs compleet vergeten was. Dat zegt natuurlijk al genoeg. Succes is nou eenmaal ongrijpbaar. In deze aflevering een dame uit Wales, die een grote toekomst tegemoet leek te gaan: Duffy. 

Vliegende start
Terwijl Amie Ann Duffy in 2004 nog als serveerster werkte, nam ze ondertussen de EP Aimée Duffy op, met drie liedjes. Hierdoor werd zij geïntroduceerd aan de juiste mensen en begon ze te werken aan haar debuutalbum, dat verscheen in 2008. Rockferry was eigenlijk vanaf de start een succesverhaal. Single Mercy vloog de internationale charts in en werd een Europese nummer 1-hit. Duffy werd plotsklaps in één adem genoemd met Amy Winehouse en Adele (die destijds ook net aan het doorbreken was). Haar stijl was vergelijkbaar met deze twee dames, namelijk een mix van pop, soul en jazz.

Het succes van Mercy werd opgevolgd door een veelbesproken clip, namelijk die voor Warwick Avenue. Duffy herbeleeft in een auto de romance waarover ze zingt en laat haar tranen de vrije loop. De hele clip is slechts één shot, waardoor hij behoorlijk intiem aanvoelt. Inmiddels is het een beproefd concept, maar destijds was het baanbrekend. Ook de derde single – Stepping Stone – werd een bescheiden hit. Omdat Rockferry zoveel jubelende recensies had gekregen, besloot Duffy hem nog eens uit te brengen met een aantal extra nummers. Onder meer Rain On Your Parade werd toegevoegd. Ze won er een Grammy mee in 2009.

Tweede album-syndroom
Maar Duffy kreeg, zoals zoveel artiesten, last van het tweede album-syndroom. Want als je zó’n vliegende en internationale start hebt gemaakt, zijn de verwachtingen voor de opvolger plots torenhoog. Die heeft Duffy dan ook nooit waar kunnen maken. Haar tweede volledige album, genaamd Endlessly, verscheen in 2010. De leadsingle Well Well Well piekte in de officiële chart in het Verenigd Koninkrijk op een teleurstellende 41e plaats. In andere Europese landen deed ze het wel wat beter, maar het tekende het begin van een neerwaartse spiraal. Het album verkocht een paar honderdduizend exemplaren wereldwijd en dat betekende een gigantische flop in vergelijking met Rockferry (meer dan 6,5 miljoen). Er verschenen dan ook geen verdere singles meer.

Van de radar verdwenen
En dan te bedenken dat Duffy in 2008 veel groter leek te gaan worden dan Adele, die nu zo’n beetje de grootste artiest op aarde is. Het kan gek lopen. Sinds het desastreuze verloop van Endlessly is Duffy op muzikaal gebied compleet van de radar verdwenen. Ze schijnt zich op het acteren te hebben gestort, al zijn er niet echt noemenswaardige klussen. In 2015 maakte ze nog een soundtrack voor een film waarin ze zelf speelde - Whole Lot of Love - maar die is door bijna niemand gehoord. Op youtube heeft de audioversie nog niet eens 100.000 views. Haar hiatus duurt inmiddels al zes jaar en er is niet bekend of ze al aan haar derde plaat werkt. Volgens mij is de ambitie van de in 2008 24-jarige Duffy grotendeels weggeëbd. Erg jammer, want nummers als Stepping Stone (mijn persoonlijke favoriet) zouden er veel meer mogen zijn.

Andere artikelen in deze rubriek:
Van de radar verdwenen: Nelly Furtado

Tips zijn meer dan welkom! 

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Van de radar verdwenen: Duffy

 1. Robin

  Leuk rubriek!!
  Stacie Orrico ook ineens verdwenen

    /   Reply  / 
 2. MASH

  De singles van haar eerste album waren echt heel goed, Stepping Stone was ook mijn favoriet. Alleen vanwege haar stemgeluid zou ik nooit een heel album van haar kunnen beluisteren. Haar stem gaat dan een beetje tegenstaan. Jammer dat ze compleet is verdwenen. In die tijd had je naast Adele en Duffy ook nog Amy McDonald die aan het doorbreken was, maar daar hoor je ook niets meer van.

    /   Reply  / 
 3. Danielle

  Dit klopt helemaal niet, Duffy zingt nog steeds hoor.
  In 2015 heeft ze 4 liedjes gezongen:
  Dear Heart
  Whole Lot Of Love
  Are You Sure?
  Make the World Go Away
  Deze nummers waren voor de film Legend (2015)

    /   Reply  / 
 4. Little M

  @Danielle

  Als Duffy nog steeds zingt, wilt het niet zeggen dat ze hierdoor terug in de radar is. Als haar muziek beter was, dan wel.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>