Nieuwe video: Anouk – Birds

Na lang wachten – en met een finaleplaats op zak – is hier dan de videoclip van Anouks Birds.

Waarom kijken? Omdat we natuurlijk nog allemaal aan het nagenieten zijn van ‘onze’ Anouk. Zij brak gisterenavond de vloek die op Nederland leek te rusten tijdens het Eurovisie Songfestival. Al acht jaar lang schitterden we tijdens de finale door afwezigheid (al lag dat voor een groot deel ook wel aan onze eigen inzendingen, eerlijk is eerlijk). Anouks Birds is nu dus eigenlijk al een klassieker en gaan we nog járen terugzien in allerlei montages. Gelukkig is er nu dan ook eindelijk de videoclip, die al net zo mooi is als het nummer. Regisseuse Dana Nechushtan heeft er een beklemmend portret van weten te maken. Niet met Anouk in de hoofdrol, maar een balletdanseres. Eentje die wordt vervangen door een jonger meisje en dat niet kan accepteren. Het einde is heftig, zeker met de melancholische klanken erachter. Maar een erg indrukwekkende clip die voor eventjes op je netvlies blijft gebrand.
Waarom niet kijken? Het is kleinkunst; alle mensen die zeurden over het nummer, zullen deze clip waarschijnlijk ook niet op waarde weten te schatten.
Bepalend shot? De zwerm vogels die als één geheel over de daken vliegen.
En de muziek? Over dit nummer is al zoveel geschreven en gezegd dat het moeilijk is daar nog iets aan toe te voegen. Ik vind het filmisch, tijdloos en beklijvend. Het blijft in je hoofd nagalmen. Anouk heeft het nummer nooit uit willen leggen: iedereen moet voor zichzelf bepalen waarop het slaat. Een verloren liefde, een in duigen gevallen droom, het kan allemaal. Dat maakt dit Birds – dat hopelijk een mooi ereplaatsje krijgt aanstaande zaterdag – zo bijzonder.

Birds is overigens een vierluik. Zie ook de andere clips die vandaag zijn  uitgebracht, inclusief drie gloednieuwe nummers.

The Good Life:

Kill:

Pretending As Always:

Meer van Anouk: If I Go * For Bitter Or Worse

facebook share facebook share

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Nieuwe video: Anouk – Birds

 1. Cees

  Ik vond het nummer eerst maar niks, maar door deze video heb ik er een heel andere kijk op gekregen. Met de beelden van de clip erbij is het echt een prachtig nummer! Misschien zing ik zaterdag wel mee…

    /   Reply  / 
 2. r.

  Het is en blijft een enorme Zeiknummer, en het wordt omschreven als
  tijdloos? LAAT ME NIET LACHEN.

    /   Reply  / 
 3. Madiek

  ik snap de link tussen Birds, The Good Life en Kill wel. Alleen de laatste snap ik niet helemaal hoe die er bij hoort… Iemand een goed idee hierover?

    /   Reply  / 
 4. Sascha

  Echt een fantastisch nummer en zo mooi gebracht door Anouk! Heel erg terecht dat ze door is naar de finale zaterdag en ik heb goede hoop dat we niet in de onderste helft belanden!

  Dat mensen dit een zeiknummer vinden lees ik wel meer.. het nummer is niet zo toegankelijk misschien, het heeft wat meer luisterbeurten nodig voor je de schoonheid en melancholie kunt waarderen.

  Clip is ook prachtig mooi en het hele vierluik is erg mooi gemaakt!

    /   Reply  / 
 5. Klaas Niemeijer

  Een kopie van psalm 42 in hele noten wel wat goedkoop vind ik

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>