Nieuwe video: Tim Knol – When I Am King


Respect voor regisseur Sverre Fredriksen dan maar. When I Am King van Tim Knol is zonder twijfel de bewerkelijkste animatievideo die wij ooit zagen. De poppetjes in dit filmpje zijn niet getekend met pen en papier, maar met een soldeerbout op houten plankjes gebrand. Die werden vervolgens één voor één losgefiguurzaagd en daarna beeldje voor beeldje gefilmd. Zie je het voor je? Platenmaatschappij Excelsior schat dat één seconde beeld ongeveer vijf uur werk was. When I Am King duurt in totaal 143 seconden.

Clip en songtekst lijken elkaar op het eerste gezicht tegen te spreken. Tim Knol zingt over een dromer die moeite heeft om tot actie over te gaan, maar de jongeman in het filmpje is juist heel daadkrachtig. Als hij een geruïneerde stad tegenkomt, pakt hij meteen zijn gereedschapskist om de boel weer op te bouwen. Niet zeuren maar aanpakken, precies wat de dromer uit Tim’s liedje niet voor elkaar krijgt. Al is het wel typisch dat de hele stad – die overigens aan touwtjes in de lucht hangt – een paar tellen later alweer in elkaar stort. Misschien zijn beeld en geluid dan toch niet zo heel erg tegenstrijdig. *Mompelt iets over luchtkastelen die geen stand houden.*

Maar dan nu de grote vraag: was When I Am King al die moeite waard? De clip ziet er prachtig uit en de tekeningen zijn erg schattig (vooral dat paard is om verliefd op te worden), maar voegt het feit dat alles met een pijnlijk langzaam proces op hout is gebrand ook echt iets toe? Had dit verhaal niet net zo goed gewerkt met een viltstift en stukjes karton? Was het verschil ons überhaupt opgevallen? Lastige vragen waar we – om Sverre geen zenuwinzinking te bezorgen – maar geen antwoord op zullen geven. Het eindresultaat is hoe dan ook een intelligente, mooi getekende en knap uitgevoerde animatievideo.

En de muziek?

Toch wel een fijn liedje. Om heel eerlijk te zijn begrijpen wij niet zo goed waarom muziekminnend Nederland ineens massaal wegloopt met de niet-onaardige-maar-toch-ook-niet-echt-opvallende muziek van Tim Knol. Nu we When I Am King een paar keer achter elkaar hebben gehoord begint het een klein beetje te dagen. Fans zijn we nog steeds niet, maar dit vrolijke liedje blijft in ieder geval wel goed hangen. Hebben we Tim Knol dan toch te vroeg afgeschreven?

Met dank aan HIJ voor de tip.

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Nieuwe video: Tim Knol – When I Am King

 1. roxanna

  Hij klinkt een beetje als de zanger van Keane. Erg leuk en vrolijk liedje :)

    /   Reply  / 
  1. Kars

   Nooou, er uitzien als vind ik iets anders dan klinken als;) Qua stem vind ik ze namelijk heel verschillend.
   Maar een erg vrolijk liedje, echt een liedje voor de tijd van het jaar. En heel veel respect voor het werk dat in de clip is gestoken.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>