Nieuwe video: Woodkid – Iron


Overweldigend zwart-wit spektakel van regisseur Yoann Lemoine, bekend van high-profile videoclips als Teenage Dream en Back To December. Maar dan nu de verrassing: Yoann Lemoine is óók singer-songwriter Woodkid. Een multitalent dus, dat hier gewoon zijn eigen liedje van een clip voorziet. Daarbij werd hij nu eens niet gehinderd door platenbazen en pr-adviseurs, zodat Iron een veel kunstzinniger filmpje kon worden dan Katy Perry of Taylor Swift ooit zouden goedkeuren.

De soldaten uit de songtekst bereiden zich ieder op hun eigen manier voor op de strijd. Woodkid zingt bewust niet over welke oorlog het gaat. Doet er ook niet toe. Oorlog is hel. Altijd. De clip bevat zowel moderne soldaten als ridders uit de kruistocht (en alles daartussen). Regels als “A million miles from home / I’m walking ahead / frozen to the bone / I am a soldier on my own” zouden op hen allemaal kunnen slaan. Welke soldaat begrijpt nou echt waar hij voor vecht?

En dan, halverwege de video, slaat de vlam ineens in de pan. Iedereen springt tegelijk in actie, bommen vallen uit de lucht en de grond wordt opgeschud door grote explosies. Oorlog kan er blijkbaar ook bedrieglijk mooi uitzien. Een strak gechoreografeerd ballet van geweld in hypnotiserende slowmotion. Schitterende scenes die in combinatie met Woodkid’s muziek zorgen voor centimeters dik kippenvel. (En voor wie het weten wil: de vrouwelijke soldaat wordt gespeeld door fotomodel Agness Deyn).

En de muziek?

De videoclip krijgt momenteel de meeste aandacht, maar het liedje mag er ook zijn. Een verstilde oorlogsmars die begint met zacht trommelgeroffel en eindigt met dramatisch trompetgeschal. Mooiste moment: de laatste tekstregel. Nadat de naamloze soldaat uitgebreid heeft beschreven hoe hij door een ver land marcheert eindigt hij met een regel die het verslag in één klap persoonlijk maakt. “I can’t remember your eyes or your face.”

facebook share facebook share

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Nieuwe video: Woodkid – Iron

 1. felix

  prachtig

    /   Reply  / 
 2. CJ13

  Heerlijk nummer!! en de clip past er idd prima bij

    /   Reply  / 
 3. Alex

  prachtig inderdaad!

  ps. komt er nog een review van Born This Way?

    /   Reply  / 
 4. Kars

  Knap dat het nummer je zo vast kan houden terwijl er niet eens echt een duidelijke opbouw in zit. Hulde;)

    /   Reply  / 
 5. Madiek

  Wat ik nou nog altijd wilde melden is dat bijna precies een jaar later de tweede single van woondkid voorzien is van een clip. en die clip gaat precies verder op het moment waar deze eindigd.
  Ik vind het nummer veel minder sterk.. de videoclips vind ik wel leuk maar zeker niet zo indrukwekkend als deze.

  Woodkid – Run boy run

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>