Nieuwe video: Björk/Antony Hegarty – Dull Flame Of Desire


Die arme Christoph Jantos. Of die arme Masahiro Mogari natuurlijk. Of wie weet die arme Marçal Cuberta Junca. Eén van die drie had een prachtidee voor de nieuwe videoclip van Björk, maar helaas kwam de altijd eigenwijze mevrouw Guðmundsdóttir toen op het idee om de videoclip in drie stukken te hakken en de brokstukken te verdelen over drie verschillende regisseurs. En als laatste klap in het gezicht geeft ze vervolgens niet eens individuele credits.

We zullen dus nooit weten wie van de drie verantwoordelijk is voor het eerste deel van Dull Flame Of Desire. Hij had in ieder geval een prachtige minimalistische visie. Met niets meer dan een boel witte stippen maakte hij twee spookachtige portretten van Björk en Antony Hegarty. Het oogt ingewikkeld, maar het is natuurlijk doodsimpel. Witte lichtpuntjes op een zwart scherm, meer is het niet. Een twintig jaar oude PC had het misschien ook nog aangekund. Het is hier echt alleen het concept dat ijzersterk is. Wat een talent!

En dat is meer dan we kunnen zeggen over de saaie tweede en derde delen van de videoclip. Het tweede gedeelte is alleen een goedkoop filter over de filmbeelden, totaal oninteressant, en het derde gedeelte had veel beter gewerkt als het echt in een donkere kamer was opgenomen met één kleine zaklamp. Het heeft nu ook 'wel iets', maar het is pijnlijk duidelijk dat de gefilmde beelden met de computer zijn verduisterd. Doe het goed, of doe het niet, denken wij dan.

En de muziek?

Mijn favoriete track op mijn minste favoriete album van Björk. Ik had niet verwacht dat dit duet met Antony Hegarty ook op single uitgebracht zou worden, maar kijk aan, nu is hij er toch. En wat blijft het toch een schitterend nummer. Het blaasorkest op de achtergrond speelt bijna melodieloos, maar vliegt op één of andere manier toch nèt niet uit de bocht. Dat blijft maar aanzwellen, steeds intenser, en zorgt regelmatig voor kippevel. Vooral ook dankzij die twee prachtige stemmen die verrassend goed bij elkaar blijken te passen.

Zie ook:
- Nieuwe video: Björk – Wanderlust
- Nieuwe video: Björk – Declare Independence
- Nieuwe video: Bjork – Earth Intruders
- Nieuwe video: Björk – Innocence

Met dank aan shira voor de tip.

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Nieuwe video: Björk/Antony Hegarty – Dull Flame Of Desire

  1. Tom

    Inderdaad (samen met Declare Independence) het mooiste nummer van Volta. Vind het laatste deel van de clip overigens wél erg mooi, vooral hoe de hoofden van Björk en Antony haast ongemerkt in elkaar overvloeien. Het tweede deel had wel achterwege mogen blijven.

      /   Reply  / 
  2. erik

    Het idee achter het laatste gedeelte is erg sterk, maar het eindresultaat lijdt er toch zichtbaar onder dat het ‘maar’ een wedstrijdvideo is met beelden van Björk en Antony die vooraf met een groen scherm zijn opgenomen. Eigenlijk had ze die man gewoon in IJsland moeten uitnodigen om hem zelf te laten filmen om er écht iets moois van te maken.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>