Nieuwe video: Bogdan Raczynski & Björk – Who Is It


Wat moeten we hier nu weer van vinden? Aan de ene kant is dit een prachtige video waar ik enorm van heb genoten. Hij roept nostalgische gevoelens bij me op naar een periode die ik niet eens heb meegemaakt. Het is ontroerend om te zien en heeft een sfeer die helemaal in overeenstemming is met de muziek.

Aan de andere kant is deze clip alleen maar een gemakzuchtige montage van beelden uit de Beertje Collargol poppen-animatie serie die werd uitgezonden tijdens de jaren ’70 van de vorige eeuw.

Moet zo’n gebrek aan eigen creativiteit nu worden afgestraft, of moeten we de clip gewoon beoordelen om wat het is? Zulke prachtige met eindeloos geduld handmatig geanimeerde beelden zie je tegenwoordig helemaal nergens meer. Grote kans dat veel mensen het zonder deze videoclip zelfs helemaal nooit gezien zouden hebben.

De montage zelf, om het daar dan maar over te hebben, is bij lange na niet perfect. Er zijn een paar hele goede momenten, zoals de raketlancering bijvoorbeeld, waar de muziek eventjes helemaal stilvalt, maar vaak lijken beeld en muziek absoluut niets met elkaar te maken te hebben – doodzonde nummer 1 voor een videoclip. Erg mooie beelden dus, maar uiteindelijk een slechte videoclip.

En de muziek?

Ik heb een CD van Bogdan Raczynski. Gekocht omdat hij op het hippe Rephlex-label is verschenen. Jongens wat een geldverspilling was dat. Als een talentloze imitatie-Aphex Twin die af en toe nauwelijks lijkt te begrijpen hoe zijn eigen apparatuur werkt, zo klinkt Raczynski. En zo klinkt hij ook in dit nummer. Zogenaamd een remake van Björk’s prachtige Who Is It?, maar het klinkt hier gewoon als één van Bogdan’s eigen tracks met wat vocals van Björk er doorheen gemist. Luister liever naar het origineel als je wat mooit wilt horen.

Nog zo’n dilemma:
- Nieuwe video: Snow Patrol – Open your eyes

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Nieuwe video: Bogdan Raczynski & Björk – Who Is It

  1. el

    Hey Eric

    Je opmerking: “Zulke prachtige met eindeloos geduld handmatig geanimeerde beelden zie je tegenwoordig helemaal nergens meer”. Klopt natuurlijk niet, er worden nog zeker stopmotion (poppen, klei, cut-out, silhuetten) animaties gemaakt op de oudewetse manier, die veel er geweldig uitzien. Helaas worden ze zelden op tv getoond, maar gelukkig bestaan er nog animatiefestivals.

      /   Reply  / 
  2. erik

    In dat geval had ik misschien beter kunnen zeggen dat IK ze tegenwoordig helemaal nergens meer zie. :)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>