Nieuwe video: Kanye West – Heartless


Videoclips.blog hartje Kanye West! Nee echt, we kunnen niet genoeg benadrukken hoe blij we mogen zijn met deze producer die gewoonweg weigert om voorspelbare clips op te nemen. De man die soms zijn eigen geld gebruikt om een nóg mooiere video te financiëren. Daar wordt soms wat lacherig over gedaan (hij is toch multimiljonair, hij kan het makkelijk missen, etc), maar welke andere artiest doet het hem na? Kanye West houdt van videoclips.

Voor Heartless gaf hij opdracht tot een sfeervolle animatievideo. Kanye en zijn harteloze vriendin worden dankzij de hyperrealistische 'rotoscoping' techniek zeldzaam mooi geanimeerd terwijl ze door fraaie handgetekende achtergronden lopen. De kleuren spatten letterlijk van het scherm en visueel is Heartless zondermeer één van de mooiste video's die je ooit hebt gezien.

Inhoudelijk vonden wij hem minder sterk. De songtekst verhaalt over een Kanye West die tijdens een ruzie diep is gekwetst door zijn vriendin, maar van dat verhaal zien we in de videoclip weinig terug. De beelden van Kanye die moederziel alleen over straat zwerft zijn nog wel een soort toepasselijk (let ook op de kringelende rook vanaf zijn sigaret, die animaties zijn echt bizar gedetailleerd), maar het merendeel van de clip lijkt meer over de vorm te gaan dan over de inhoud. Nu is dat met zo'n mooie vorm natuurlijk niet echt bezwaarlijk, maar een beetje jammer mogen we het best vinden.

En de muziek?

Zucht. Love Lockdown was dus geen uitzondering. Kanye West heeft definitief de vocoder ontdekt en het lijkt erop dat we die lelijk vervormde stem nog vaak terug gaan horen. Het liedje klinkt best lekker, prima popmuziek, heel catchy, maar die zang… ugh. Kanye West, Akon of T-Pain, het wordt op deze manier steeds moeilijker om iedereen uit elkaar te houden.

Met dank aan AAPJE voor de tip.

facebook share facebook share

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Nieuwe video: Kanye West – Heartless

  1. iat

    het is alleen nog maar een preview hoor

      /   Reply  / 
  2. Marloes

    Erik, wat vond je eigenlijk van het optreden van Kanue West gisteren op de EMA’s?
    Ik vond Love Lockdown daar erg sterk, voornamelijk ook door het beeld, wat veel lijkt op de videoclip.
    http://www.youtube.com/watch?v=U9Y9zBaZZcA

      /   Reply  / 
  3. JR

    En britney heeft weer 2 mtv awards te pakken. Best goed van haar vindk.

    En deze clip is idd mooi gemaakt. Het heeft niet echt nood aan een verhaal, het hield mijn aandacht zo al (en dat gebeurd niet vaak).

      /   Reply  / 
  4. AAPJE

    Ik vind hem live beter klinken, meer energie:
    http://www.youtube.com/watch?v=HrlIQ9RQgA4

    Wel vet dat je in de video geen schaduwen en vouwtjes ziet op de mensen, gewoon volledig vector. Ik vraag me af of het geanimeerd is (frame by frame) of met een soort van filter/effect gedaan is.

      /   Reply  / 
  5. erik

    Ja er vielen heel wat puzzelstukjes op hun plaats toen ik dat Kanye-optreden zag. Live klinkt dat nummer echt drie keer beter. Zelfs de stemvervorming klonk cool (en die woorden zul je maar heel zelden horen uit mijn mond) omdat het effect daar veel extremer was. Zijn stem is bijna het hele nummer overstuurd en wordt op allerlei vreemde manieren uitgerekt. Heel spookachtig, heel mooi. En als hij op het einde begint te schreeuwen… zo’n grote climax mis ik echt in de studioversie.

    MTV’s lichtshow viel mij dan juist een beetje tegen. ;) Het was wel erg simplistisch: wit tijdens de coupletten, gekleurd tijdens de refreinen. Die opbouw had van mij wel wat spannender gemogen.

      /   Reply  / 
  6. erik

    ‘Ik vraag me af of het geanimeerd is (frame by frame) of met een soort van filter/effect gedaan is.’

    Ja dat laatste. De techniek heet rotoscoping en de computer trekt automatisch alle frames over. Al kan ik me voorstellen dat er later nog iemand overheen gaat om de beelden extra strak te trekken en zoals je zegt alle vouwtjes uit de kleding weg te poetsen.

    Regisseur is Hype Williams trouwens, ik kwam het net tegen. Eén van z’n betere videos wat mij betreft.

      /   Reply  / 
  7. Cedric

    Kanye loves videoclips. Dat is zeker waar! Op zijn blog (kanyeuniversecity) plaatste hij zelfs de nieuwe clip van Utrechtse electro-trots Nobody Beats The Drum!
    http://www.youtube.com/watch?v=wrk_cEmNnPc
    En gelijk had ie want die clip is ook fokkin’ gruwelijk geworden!
    zou hier moeten staan ;)

      /   Reply  / 
  8. JB

    Dood aan de vocoder wat een irritant ding zeg.
    Het is indd een preview deze clip.

      /   Reply  / 
  9. Simon

    Bij de liveversie klinkt zijn stem wel héél bibberig bij de coupletten, vind je niet?
    De refreinen vind ik wel goed, en die schreeuwen op het einde zijn net niet eng. :’)

      /   Reply  / 
  10. Pingback: Nieuwe video: The Fray - Heartless | Videoclips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>