Nieuwe video: Biffy Clyro – Mountains


Op het lijstje 'dingen waar je als band gegarandeerd spijt van krijgt' staat 'je meest succesvolle single niet op een album plaatsen' ongetwijfeld erg hoog. Ergens tussen 'je handtekening onder een contract zetten zonder de kleine lettertjes te lezen,' en 'ongevraagd een sample van de Rolling Stones gebruiken.'

Biffy Clyro deed het toch, en dus is de weergaloze single Mountains (hij bereikte de vijfde plaats in de Engelse charts) op geen enkel album van de band terug te vinden. Heerlijk eigenwijs, maar je vraagt je onwillekeurig toch af hoe succesvol hun laatste CD Puzzle had kunnen worden met een 'Includes the HIT SINGLE Mountains' sticker op de hoes.

Ik vraag me trouwens ook af op welke plaats van die lijst (dingen waar je als band gegarandeerd spijt van krijgt) de outfits van zanger Simon Neil zouden staan. Welke regisseur heeft hem dit nu weer aangepraat? De clip gaat over een schaakspel of zoiets, en Simon moet de koning voorstellen of zoiets. Maar het is allemaal volkomen humorloos en grenst gevaarlijk dicht aan het belachelijke. Jezelf verkleden is eigenlijk alleen een goed idee als het is voor een grappige videoclip (check Dave Grohl als De Duivel!).

En de muziek?

Maar ondertussen! Allemachtig! F*cking Hell! Wat een dijk van een nummer. Dat Biffy Clyro een goeie band is wisten we, maar met dit lied leggen ze de lat hoger dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden. Dit is hun eigen Bohemian Rhapsody, maar dan in iets minder dan vier minuten. Een verstild intro, prachtig staccato coupletten, een sprankelende piano-passage vanaf 2:25 en natuurlijk ook nog Het Refrein om een einde te maken aan alle andere refreinen. Alsof het niks is. Een meesterwerk. Prachtig!

Zie ook:
- Nieuwe video: Biffy Clyro – Semi-Mental

facebook share facebook share

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Nieuwe video: Biffy Clyro – Mountains

  1. joch

    ‘Een meesterwerk’ en ‘Prachtig’, dus *geen* 5 sterren? Klinkt logisch :)

      /   Reply  / 
  2. JB

    Zo goed is het ook weer niet. I am a mountain, I am the sea? tja…

      /   Reply  / 
  3. Lianne

    Hmm.. het einde is eigenlijk best wel hilarisch, maar het refrein had van mij iets sterker gemogen, het lijkt nu net alsof ze zich inhouden.

      /   Reply  / 
  4. Jazeker

    Ooit in voorprogramma van Bloc Party gezien. Was er toen niet echt enthousiast van, maar dit klinkt behoorlijk leuk!

    Tip: CSS – Move
    http://nl.youtube.com/watch?v=BF5LlKPVYkk

      /   Reply  / 
  5. erik

    “‘Een meesterwerk’ en ‘Prachtig’, dus *geen* 5 sterren? Klinkt logisch :)

    Vijf sterren uitdelen aan een nummer dat ik net twee dagen ken vind ik altijd een beetje gevaarlijk. Er bestaan wel nummers die ik ZO goed vind, maar dat gebeurt alleen als ik er na jarenlang luisteren nog steeds geen genoeg van kan krijgen. Dit nummer heeft wel potentie om misschien tot zo’n persoonlijke klassieker uit te groeien!

    De tekst is inderdaad een beetje vaag, maar zolang je het niet te letterlijk neemt hoef je (ik) je (me) daar niet aan te storen. Het gaat meer om de manier waarop hij het zingt en hoe het klinkt.

    “Wat ouder, maar wel leuk om te bespreken. Ik ben benieuw naar je mening!”

    Ha! Ik kom al nauwelijks toe aan alle nieuwe videos die iedere week verschijnen. ;) Oude clips kan ik er niet bij hebben. Uit nieuwsgierigheid, en omdat ik Voicst leuk vind heb ik toch even gekeken. Grappig filmpje wel, creatief omgaan met beperkte middelen, maar ik ben blij dat ze tegenwoordig iets meer budget krijgen voor hun ideeën. De muziek is leuk, natuurlijk, al vind ik ze wel met sprongen gegroeid op het tweede album.

    muziek ***1/2
    beeld ***1/4

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>