Nieuwe video: Cornelius – Fit Song


En dan is er Cornelius, baas boven baas. Je zal maar een animator zijn en deze video onder ogen krijgen. Je zou toch spontaan al je apparatuur aan de wilgen hangen in het besef dat je dit nooit zult overtreffen? Zo perfect is de visie van kunstenaar Koichiro Tsujikawa dat je er bijna wanhopig van wordt.

Niet alleen kloppen deze beelden griezelig perfect met de muziek (ieder geluidje wordt op één of andere manier vormgegeven, alle bewegingen gebeuren exact op het ritme van de muziek, en ondertussen ziet Tsujikawa ook nog kans om de volledige tekst van het nummer te verwerken in deze video, die zich bovendien helemaal in een Japanse huiskamer afspeelt en alleen maar gebruik maakt van alledaagse voorwerpen) het is ook nog eens verschrikkelijk onderhoudend en leuk om naar te kijken. Absolute perfectie. Hier past alleen een hele diepe buiging.

Ik vraag me af hoe deze effecten allemaal gedaan zijn. Aanvankelijk dacht ik aan de stop-motion animatie techniek, maar verderop in de video gebeuren er zulke knappe dingen dat het wel bijna met de computer gedaan moet zijn. Door de onvaste cameravoering ziet het er echter nergens klinisch of kunstmatig uit. De uitwerking klopt gewoon. Alles ziet er levensecht uit en je kunt je helemaal onderdompelen in de betoverende beelden. Geen moment wordt je kijkplezier gehinderd door een rafelrandje of een lichtval die niet 100% lijkt te kloppen.

Wat een adembenemend mooie video.

En de muziek?

Cornelius komt uit Japan, maar hij had net zo goed van een andere planeet kunnen komen. Deze muziek is simpelweg nergens anders mee te vergelijken. Cornelius trekt zich niet alleen niets aan van alle bestaande regels, het is bijna alsof hij nog nooit eerder een andere muzieksoort heeft gehoord en volledig autonoom iets totaal nieuws heeft bedacht. Het funkt, het swingt, het vervreemdt en het is fantastisch. Als je ervan houdt tenminste. Voor de wat minder avontuurlijke luisteraar klinkt Cornelius allicht een klein beetje te vreemd. Maar wie zich hier voor open stelt mag zich opmaken voor een levenslange verslaving. Als iemand die al een paar Cornelius CD’s in huis heeft kan ik je verzekeren dat dit nummer geen toevalstreffer is. Al zijn muziek is zo goed, en wordt bovendien per album beter. Ik ben sprakeloos van dit nieuwe nummer. Vreemd genoeg klinkt het tegelijkertijd zowel ingewikkelder als eenvoudiger dan de muziek op zijn voorgaande album Point, uit 2001 alweer. Ik heb het nieuwe album Sensuous nog niet gehoord, maar dat zal na vandaag niet lang meer duren.

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Nieuwe video: Cornelius – Fit Song

 1. denise

  echt een coole clip, die muziek vind ik nogal vreemd, maar het heeft wel wat…

    /   Reply  / 
 2. erik

  Dezw muziek is ook heel vreemd denise. :p Sommige van mijn favoriete liedjes zal ik hartstochtelijk verdedigen als iemand het niks vind, maar bij Cornelius kan ik het niemand kwalijk nemen. ;) Ik zou niet eens echt weten hoe ik het moest omschrijven.

    /   Reply  / 
 3. lalalala

  leuke clip ma die muziek slaat gewoon niet op muziek ..

    /   Reply  / 
 4. p

  welke idioot heeft dit nummer 5 sterren gegeven?
  dit nummer is nooit afgemaakt lijkt het wat een rotzooi

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>