Nieuwe video: Cornelius – Omstart


Wonderlijke animatievideo voor het muzikale genie uit Japan. Hij is schitterend, maar een waarschuwing vooraf lijkt me hier wel op z'n plaats: Omstart is een trage videoclip die schijnbaar nergens over gaat en waarin vrijwel niks gebeurt. Minstens 99% van onze bezoekers zal er ongetwijfeld bij in slaap sukkelen.

De kunst bij dit soort video's is vooral om je er aan over te geven. Dat is voor het grootste deel van de mensheid makkelijker gezegd dan gedaan, maar toch: probeer het niet te begrijpen, ga het niet analyseren en laat de video als het ware het werk doen.

Als dat je lukt neemt Omstart je mee naar een kale witte wereld die op de computer is gemaakt maar er eerder uitziet alsof het met klei is gedaan. Uit een regendruppel groeit een plant, uit de plant groeit een vreemdsoortig beest en als het beest een soortgenoot tegenkomt gebeurt er iets wat ik bijna zou omschrijven als echte liefde. Zij het natuurlijk op een hele abstracte manier.

En de muziek?

Ook de muziek is, vrees ik, alleen voor gevorderde luisteraars. Cornelius stoeit op zijn albums met bijna alle genres, maar maakt op dit nummer verstilde ambient. Door zijn eigen stem en zacht gitaar-getokkel in eindeloze laagjes bovenop elkaar te stapelen weet hij in Omstart de tijd voor vijf minuten stil te zetten. Absoluut één van mijn favoriete Cornelius-nummers. Het ontroerendste moment gebeurt wanneer er in de videoclip wordt uitgezoomd zodat de hele wereld zich in het beest blijkt af te spelen. Het is moeilijk te omschrijven wat de muziek op dat moment doet, maar het weet me iedere keer bijna tot tranen toe te ontroeren.

facebook share facebook share

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Nieuwe video: Cornelius – Omstart

  1. Kars

    inderdaad moeilijk te begrijpen nummer. Misschien ben ik nog te jong om het te begrijpen? wie weet.
    Lijkt een heel minimalistisch liedje, maar er gebeurd vast meer dan ik denk…

      /   Reply  / 
  2. sofie

    Mooi!

      /   Reply  / 
  3. Jazeker

    mooi zeg. ken Cormelius nog helemaal niet…

      /   Reply  / 
  4. gnaa

    raar, maar het heeft wel iets, en best wel slaapverwekkend, maar das eens iets nieuw.

    de mtv video music awards kome eraan, en mss kan videoclips.blog hierrond iets doen? bv een kleine voorspelling door de beste videoclipkenner van de lage landen, erik roggeveen?

      /   Reply  / 
  5. HDG

    Zoiets waardeloos heb ik nog NOOIT gehoord!

      /   Reply  / 
  6. Kars

    ach, wie probeerd nog subtiel te zijn dezer dagen ;)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>