Nieuwe video: The Chemical Brothers – Swoon


The Chemical Brothers zijn verantwoordelijk voor een paar van onze favoriete video’s allertijden (zoals bijvoorbeeld Let Forever Be, Hey Boy Hey Girl, Star Guitar en The Salmon Dance), zodat de verwachtingen bij iedere nieuwe clip hooggespannen zijn. Swoon past niet helemaal in dat rijtje klassiekers, maar is wel een hypnotiserend animatiefilmpje dat zoals altijd wonderwel past bij de muziek. “Just remember to fall in love,” is deze keer het zinnetje dat eindeloos wordt herhaald. En dus krijgen we een video vol vallende mensen.

Het knappe is hoe regisseursduo Adam Smith en Marcus Lyall er met minimale middelen in slaagt het juiste gevoel op te roepen. Zo worden alle silhouetten in het begin van de video (dat waren we nog vergeten te zeggen: alle personages worden weergegeven als silhouetten) ingekleurd met trottoirtegels en putdeksels – saaie alledaagse achtergronden om de grijsheid van het bestaan te benadrukken. Zodra het meisje echter verliefd wordt bestaat haar silhouet (en dat van haar vriend) plotseling uit grasvelden, achtbanen en blauwe wolkenluchten. Eén en al fijne zomerse taferelen om bij weg te dromen.

Het nadeel van Swoon is dat het daar ook wel bij blijft. De rest van de video kijk je naar vallende silhouetten met zomerse taferelen. Wij vonden het prachtig – meer dan elke andere video die we dit jaar hebben besproken deed Swoon ons verlangen naar de zomer – maar we hadden ook zeker geen bezwaar gehad tegen een verrassend einde of een dubbele laag om de video net dat beetje extra te geven. Zeker binnen het indrukwekkende oeuvre van de Chemical Brothers komt Swoon nu toch een beetje kaal over.

En de muziek?

Ja mooi, maar misschien ook een beetje… makkelijk? The Chemical Brothers weten als geen ander hoe je een vette beat in elkaar knutselt en natuurlijk is die snerpende synthlijn het meest verslavende geluidje dat je vandaag zult horen maar toch riep Swoon bij ons niet echt het wauw-gevoel op waarmee de Chemical Brothers ons in het verleden nog weleens door de kamer lieten stuiteren. Als albumtrack is Swoon vast fantastisch, als eerste single van een nieuwe plaat niet zo overdonderend als we gewend zijn.

Met dank aan Koeno voor de tip.

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Nieuwe video: The Chemical Brothers – Swoon

  1. cool2

    Beetje saai nummer, eerlijk gezegd. Dat kan beter! :P

      /   Reply  / 
  2. Koeno

    Ik ben hier officieel verslaafd aan! Heerlijk

      /   Reply  / 
  3. KID

    inderdaad erg verslavend! Hij wordt voor elke dat je weer luisterd alleen maar leuker :D . Ben wel benieuwd naar heel het album!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>