Nieuwe video: Coldplay – Midnight

midnight

In 2011 behaalde Mylo Xyloto niet hetzelde succes als de daarvoor verschenen Coldplay albums. Toch gaat het de boeken in als een ambitieuze plaat, waarop de band wilde experimenteren met zowel rock-, glam- als electroinvloeden. Inmiddels zijn de heren alweer bezig aan de opvolger, die later dit jaar zal verschijnen. En zo te horen gaat er voor dat album ook weer flink geëxperimenteerd worden. Midnight is in ieder geval behoorlijk anders dan alles wat je tot nu toe van de formatie hebt gehoord. Is het een voorbode van de nieuwe weg die de heren zijn ingeslagen of juist een muzikaal uitstapje?

Lees ook: Coldplay – Viva La Vida

Waarom kijken? Nu zijn de videoclips van Coldplay wel vaker een tikkeltje artistiek, maar Midnight is zelfs voor de band een wat zweverige bedoeling. Regisseuse Mary Wigmore (die ook hun videoclip voor The Hardest Part regisseerde) heeft er namelijk een spookachtig geheel van weten te maken. De bandleden van Coldplay lopen in het holst van de nacht door een verlaten bos, en zijn gefilmd met een infraroodcamera. Ze bewegen als geesten, zingen als weerwolven en klimmen in bomen als apen. Halverwege dacht ik even in een nog niet eerder vertoonde scene van The Blair Witch Project te zijn beland. Angstaanjagend! De zin ‘In the darkness before the dawn, leave a light a light on‘ wordt in ieder geval uiterst serieus genomen.

En de muziek? Spookachtig. IJzig. Mysterieus. Het zijn allemaal termen die je dit nummer kunt toedichten. De harmonieën zwellen langzaam maar zeker aan, tot de muziek tegen het einde steeds meer begint te sputteren. Toch eindigt het niet in de bombastische climax, die je onderweg misschien verwacht. Daarmee bevat deze track verrassend weinig typische Coldplay handelsmerken. Alleen die zo herkenbare stem van Chris Martin maakt onmiddellijk duidelijk dat je met een plaat van de band te maken hebt. Ik ben zelf nog niet om; het nummer klinkt wat mij betreft eerder als een interlude dan als een volwaardige single. Maar het zou kunnen dat ik het eerst wat vaker moet horen.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nieuwe video: Coldplay – Midnight

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>