Nieuwe Nederlandse videoclips: week 1

kernkoppen

Ook in ons eigen landje worden wekelijks heel wat videoclips uitgebracht. Te veel, om hier stuk voor stuk te reviewen. Af en toe bespreek ik er wel één, maar dat zijn dan meestal de grote(re) namen. Om Nederlands talent toch te steunen, zal ik vanaf nu wekelijks een selectie videoclips online zetten van iets minder bekende artiesten en groepen. Althans, minder bekend bij het grote publiek, want ze hebben ongetwijfeld hun eigen fanbases. Afgelopen week verschenen nieuwe releases van onder andere Kern Koppen, Mevrouw Tamara, Alan Lauris en Den Dubieus.

Kern Koppen – Noem Me Een Man
Een nieuwe single van de Haagse band Kern Koppen voor hun Vier Seizoenen-project. De surrealistische video is een samenwerking met Starsquid en naar eigen zeggen is ‘ie ontstaan ‘vanuit wederzijdse bewondering voor elkaars werk’. Ze trekken hierin hun eigen mannelijkheid ten twijfel. Want in hoeverre noem je iemand nog man als hij make-up draagt of thee drinkt uit grootmoeders servies?

Mevrouw Tamara – Maar Nu
Deze dame kun je kennen van Giels programma De Beste Singer-songwriter van Nederland. Ze schrijft poëtische teksten, die compleet open staan voor eigen interpretatie. De video voor haar single Maar nu beschrijft het moment waarop monsters uit je gedachten verdwijnen en de tijd aangebroken is waarop alles op z’n plek valt. Dat heb ik overigens niet zelf verzonnen, maar is de officiële uitleg onder het filmpje. Het is een dromerige clip, waarin de zangeres samen met een schattig ogend monster door de natuur sjokt.

Alan Lauris – Following Albert
Alan Lauris omschrijft zichzelf op zijn facebookpagina als ‘electrosingersongwriterpop’. Hij maakt veelal vrolijke liedjes, met invloeden uit pop, jazz, electro en klassiek. Following Albert is daar het bewijs van en bevat een humoristische clip, waarbij de tekst vrij letterlijk wordt vertaald naar het beeld. Je volgt namelijk Albert, een aandoenlijk knuffelbeest met buitenproportioneel lange poten, die van alles upload via zijn twitter en facebook. De vraag is alleen: hoe ver ga je in het volgen van iemand?

Den Dubieus / Hmmarv – Kwajongensstreken
Nederlandstalige hiphop uit de Zaanstreek met Den Dubieus, die zichzelf als een ‘vat vol tegenstrijdigheden’ omschrijft. Voor de track Kwajongensstreken werkte hij samen met Hmmarv, die met de formatie Skere Heren in 2013 de halve finale van de Grote Prijs van Nederland behaalde. De videoclip beschrijven ze als volgt: “De heren nemen je mee in hun wereld vol ongepaste humor, dubbelzinnige woordspelingen en melden je dat een Clini Clown niet kan lachen… op zijn sterfbed. Ook de slaapkamer van ene Lizette is niet langer veilig.”

 

Videoclips voor deze rubriek kunnen worden aangeleverd via facebook.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>