Nieuwe video: a balladeer – Robin II


Eerlijk is eerlijk, het is een prachtig autowrak. In het begin van de video heb je niet eens direct door dat het een autowrak is, zo gevoelig en subtiel als het wordt gefilmd. Pas als het intro van het liedje is afgelopen en de camera wat verder uitzoomt zien we dat het een op z’n rug liggende auto is waar de bandleden van a balladeer een beetje verbaasd uit komen kruipen. Het is één van de mooiste en stemmigste autowrakken die ik ooit heb gezien.

Het shot waarin zanger Marinus samen met de camera omver valt is ook al zo mooi. Ik geloof niet dat ik ooit eerder zo mooi iemand heb zien vallen. Doordat de camera ook valt heb je als kijker echt het idee dat je met hem mee valt. Prachtig om mee te maken.

Mooi gemaakte video dus. Ik hoop alleen niet dat het ook nog de bedoeling was dat ik er iets van begreep? Want naast mooi is het vooral ook onbegrijpelijk. Waarom is niemand in paniek als ze uit het wrak komen kruipen? Het lijkt haast alsof ze het ongeluk al verwacht hadden. Ze zien er haast teleurgesteld uit dat het niet slechter is afgelopen.

Ingespannen bleef ik kijken in de hoop dat de clou van het verhaal verderop in de clip voorbij zou komen. Maar het enige wat er daarna nog voorbij kwam was een andere auto waarin óók de leden van a balladeer zaten.

Dat heeft allemaal vast een hele zware en filosofische betekenis, maar na vier keer kijken ben ik er nog steeds niet achter wat dat dan precies is. Ik sta open voor suggesties, maar tot die tijd kan ik niet anders dan dit beoordelen als een video die ik niet begrijp.

En de muziek?

De muziek van a balladeer (pas op dat je het niet met hoofdletters schrijft) klinkt altijd zo klassiek. Dit nummer bijvoorbeeld, het is net nieuw, maar je kunt je nu al voorstellen hoe je het over 10 of 20 jaar voorbij zult horen komen als oude hit uit een ver verleden, die dan nog steeds gedraaid wordt door dat soort zenders. Ik neem aan dat dat een compliment is trouwens. Het houdt in dat ik de muziek een klein beetje veilig en voorspelbaar vind, maar tegelijkertijd ook hartverwarmend mooi en met een hele goede zanger. Een erg mooi liedje dus.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nieuwe video: a balladeer – Robin II

  1. John

    Gaat over liefdesverdriet

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>