Nieuwe video: Architecture in Helsinki – That Beep

Er bestaat in deze videoclip een deur naar een andere dimensie. Een dimensie waar alles blauw is. De bandleden van Architecture in Helsinki zien er niet uit alsof ze erg veel zin hebben om door de deur te gaan, maar ze hebben weinig keus. Geblinddoekt en vastgebonden worden ze naar binnen getrokken door een blauw meisje.

Eenmaal binnen worden ze door de blauwe mensen betrokken bij al hun merkwaardige blauwe rituelen. Het zal een rare boel geweest zijn op deze set. Zonder de muziek eronder moet het voor de acteurs een bizarre ervaring geweest zijn om elkaar porseleine eendjes door te geven, houten stokken doormidden te breken en de kop van een artisjok af te knippen.

Maar mét muziek eronder, zoals wij de clip zien, komen al die acties toch opvallend goed over. Het leek tijdens de opnames misschien erg willekeurig, maar That Beep blijkt stiekem een strak gechoreografeerde videoclip. Al die rare bewegingen komen samen in een abstracte dans die naadloos aansluit op de muziek. Betekenisloos, maar toch lijkt het op zijn eigen manier iets toe te voegen aan de muziek.

En de muziek?

Het is vast geen toeval dat de video ons regelmatig deed denken aan de klassieke clips van New Order: True Faith en Blue Monday. Ook in de muziek van Architecture in Helsinki horen we duidelijke echo’s uit die jaren tachtig. Hoeveel plezier je beleeft aan That Beep hangt dan ook sterk af van je tolerantie ten opzichte van achterhaalde synthesizers en flinterdunne drumcomputers. Persoonlijk werden wij er wel vrolijk van, maar we kennen genoeg mensen die bijna letterlijk allergisch zijn voor dat geluid.

Met dank aan Jazeker voor de tip.

facebook share facebook share

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Nieuwe video: Architecture in Helsinki – That Beep

  1. Willem

    Ik snap er dus echt niks van dat elk nummer van Britney zo populair is… Zo goed zijn ze nou ook weer niet. Ik denk toch dat het een soort van medelijden voor haar is, want elke keer zie je bij de nieuwe video’s: Britney is terug… dat was ze bij haar eerste nummer ook al.

      /   Reply  / 
  2. JB

    Dit is geen Britney hoor:P

    Best geinig nummer weer uit Scandinavie;)

      /   Reply  / 
    1. Frank

      Sorry, maar ze komen uit australië ;)
      verder zijn ze erg goed live!

        /   Reply  / 
  3. Willem

    Ik heb het over de poll:P!

      /   Reply  / 
  4. JR

    @ Willem

    Haar muziek is ook echt goed hoor, je moet er alleen voor openstaan.Het kan ntrlk ook gwn zijn dat je niet van dat soort muziek houdt, maar veel mensen vinden het dus wel goed.
    Haar videoclips kosten ook altijd veel geld, en dat is ook een pluspunt (want dat zie je er meestal ook aan).

    Over de poll gesproken Erik, wordt het niet eens tijd dat je een kleine mening erover post? (+de officiële uitslag zelf)

      /   Reply  / 
  5. Tim Kraaijvanger

    That Beep is één van de leukere nummers die ik dit jaar heb gehoord. Sowieso het leukste nummer op videoclips.blog.nl sinds Regina Spektor & Ben Folds. Toppie!

      /   Reply  / 
  6. Willem

    @ JR

    Ik sta open voor haar muziek, maar haar muziek is zo enorm oppervlakkig. Kijk maar naar het succes in de top40 van Womanizer, Nederland staat niet te springen om die muziek. En terecht vind ik…

      /   Reply  / 
  7. JR

    @ Willem

    Ik woon in Vlaanderen (België), en daar heeft ze toch mooi de 2de plaats gehaald.
    Volgens mij zijn er ook genoeg mensen in Nederland die de muziek van Britney best te smaken vinden, alleen was Womanizer niet een topnummer. Kvind Circus veel beter (ook al betekent dit niet dat Nederland dat ook zal vinden..)

      /   Reply  / 
  8. Willem

    @ JR

    In Vlaanderen wel ja, maar dat zie je wel vaker dat het daar wel van de grond komt en in Nederland niet. Wat dat betreft is België iets Amerikaanser qua smaak moet ik zeggen, hier is het meestal de veilige muziek die de top haalt.

    Ik denk daarintegen dat Circus meer gaat doen dan Womanizer, maar ik vond Womanizer toch echt beter dan Circus. Circus heeft geen goed refrein dat blijft hangen, dat heeft Womanizer wel… En dat is dan ook de reden dat ik Britney niet geweldig vind. Te oppervlakkige muziek zonder echt een hoogtepunt.

      /   Reply  / 
  9. Johnny

    de commerciele doorbraak voor architecture in helsinki.. volgens mij gaan ze zo mooi meeliften op het succes van CSS.

    Prima nummertje.

      /   Reply  / 
  10. Pingback: Beyoncé kwam, zag en overwon (populairste videoclip van week 51 en 52) | Videoclips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>