Nieuwe video: Antony & The Johnsons – Epilepsy is Dancing

De nieuwe clip van Antony & The Johnsons is geregisseerd door niemand minder dan de Wachowski Brothers. Twee broers die niet bepaald bekend staan om hun subtiele films (The Matrix! Speed Racer!) en ook deze muziekvideo vliegt volledig uit de bocht. Maar, op een goede manier. Antony Hegarty staat bekend als een man die zich op sommige dagen meer een vrouw voelt, en in deze video wordt zijn vrouwelijke kant enthousiast omarmd.

Als Antony midden op de straat wordt getroffen door een epileptische aanval komt hij terecht in een schitterende droomwereld. De kleuren spatten werkelijk van het scherm als de zanger wordt omringd door honderden bloemen en vlinders. De mensen lachen en dansen. Mannen en vrouwen zijn uitgedost met veren en maskers en ze zien er allemaal zo gelukkig uit. Dit is vast niet hoe iedereen de hemel voor zich ziet, maar Epilepsy is Dancing is prachtig om naar te kijken.

De op het eerste gezicht ongewone samenwerking kwam tot stand omdat Antony al jarenlang bevriend is met Larry Wachowski (die in zijn vrije tijd ook graag vrouwenkleding draagt en volgens hardnekkige geruchten zelfs een geslachtsveranderende operatie heeft overwogen). De twee mannen voelden elkaar goed aan en zelfs ideeën die andere regisseurs misschien ‘over the top’ zouden vinden (zoals bloemblaadjes die uit Antony’s mond dwarrelen als hij zingt) vallen in de droomwereld van Antony en Larry vanzelfsprekend op hun plaats.

En de muziek?

Eén van de vaakst misbruikte uitdrukking in de muziekjournalistiek is dat mensen iets ‘geweldig óf verschrikkelijk’ zouden vinden omdat er zogenaamd ‘geen middenweg’ is. Meestal is die uitdrukking gewoon onwaar, maar in het geval van Antony & The Johnsons kan zelfs ik er niet omheen. Er zijn op deze wereld mensen die zich nooit over die stem heen zullen zetten. Antony’s zang is nergens anders mee te vergelijken en wie daar niet tegenkan is allergisch voor deze muziek. Gelukkig hoor ik niet bij die mensen. Hier lopen de rillingen alweer centimeters dik over mijn rug als Antony begint te huilen: “leave me in the corner / oh now I’m dancing, now I am dancing” Wat een prachtige muziek alweer. Loop niet maar ren naar de winkel voor zijn nieuwe album.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nieuwe video: Antony & The Johnsons – Epilepsy is Dancing

  1. Lianne

    De clip vind ik wel mooi, zijn stem aardig, maar het liedje is best slaapverwekkend..

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>