Nieuwe video: Typhoon – Sprokkeldagen

Altijd als wij lezen dat een videoclip is gesubsidieerd door het Nederlandse Videoclipfonds stellen wij onze verwachting meteen een beetje naar boven bij. Het Videoclipfonds steunt immers alleen clips waarin, en ik citeer: “beeld en muziek een ongewone, bijzondere combinatie vormen die het gangbare overstijgt.” Met zo’n pretentieuze mission statement verwacht je misschien ‘moeilijke’ kunstzinnige videoclips, maar in de praktijk lijkt de adviescommissie vooral geld te geven voor vrolijke, creatieve ideeën die doorgaans uitmonden in ontzettend leuke videoclips. Feel Like A Rocket van Voicst, Squeeze Me van Kraak & Smaak en Anouk’s Modern World zijn een paar toffe voorbeelden.

Sprokkeldagen van Typhoon is binnen het Videoclipfonds blijkbaar de uitzondering die de regel bevestigt. Dit is namelijk wél een moeilijke kunstzinnige videoclip. Het scenario werd gepend door theatermaakster Neske Beks (die ook meezingt in het nummer) en de clip wordt omschreven als: “Een nachtelijke rit terug in de tijd door het schizofrene leven van Typhoon.

Geen lichte kost, en zo ziet het er ook niet uit. Tijdens zijn nachtelijke autorit komt Typhoon een bonte verzameling karakters tegen – van hoeren tot dokters en kleine kinderen – en we krijgen sterk het gevoel dat de rapper zelf de enige is die écht begrijpt wat het allemaal betekent. De clip boeit wel en soms komen er zelfs een paar strohalmen voorbij waaraan je je kunt vastklampen in de hoop toch nog iets van het verhaal te begrijpen (mensen die alleen zichtbaar zijn door de voorruit en niet in de achteruitkijkspiegel, omdat je in het echte leven meestal ook geen tweede kans krijgt?). Het is echter geen makkelijke video en hoeveel je eruit haalt is sterk afhankelijk van hoeveel moeite je daar voor wilt doen.

En de muziek?

Ook muzikaal maakt Typhoon het je niet makkelijker dan strikt noodzakelijk. Sprokkeldagen komt tergend langzaam op gang en de aparte zang van Neske Beks is niet bepaald wat je gewend bent te horen in popmuziek. Pas als na een minuut de beat invalt begint het nummer te klinken als iets dat inderdaad thuishoort op het Top Notch-label. Grote kans dat twijfelaars dan alsnog over de streep worden getrokken want de muziek is érg goed en Typhoon schreef een tekst die voor de verandering echt ergens over gaat. Gaat dat horen!

Met dank aan Kristel voor de tip.

facebook share facebook share

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Nieuwe video: Typhoon – Sprokkeldagen

  1. Una

    Zo zo erik jij bent met sterren aan het gooien de laatste tijd;)

      /   Reply  / 
  2. Erik Auteur

    Ik kan er ook niets aan doen dat er deze week zoveel leuke video’s uitkomen. Maar maak je geen zorgen, er verschijnt vast ook nog voldoende rotzooi. ;)

      /   Reply  / 
  3. Spinster

    Poëzie op muziek…

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>