Nieuwe video: De Jeugd van Tegenwoordig – BUMA in me zak

Voor BUMA in me zak liet regisseur Maurice Trouwborst (ook het brein achter Shenkie) zich inspireren door één van de meest waanzinnige, over the top videoclips ooit gemaakt: Michael Jackson en zijn broers die als vijf goden neerdalen op aarde om de mensheid geluk en vrede te schenken. Geen enkele act lijkt ons beter geschikt om die video nog eens dunnetjes over te doen in Nederland dan De Jeugd van Tegenwoordig.

Maar laten we eerst het origineel nog eens bekijken, het monumentale Can You Feel It van The Jacksons. Destijds was dit het beste van het beste, de duurste videoclip die geld kon betalen. Het is moeilijk voor te stellen, maar ooit keken de mensen hun ogen uit bij deze verbazingwekkende special effects. Metershoge vloedgolven, Michael Jackson die een regenboog maakte met zijn handen en de mensheid die wordt wakkergeschud met magische gouden glitters. Dit was me wat, in 1981.

Anno 2009 komt het allemaal een beetje lachwekkend over, en juist daarom oogt een serieuze remake nu zo grappig. BUMA in me zak had een gemakkelijke parodie kunnen worden, maar de humor van Trouwborst is subtieler. Het zit hem in de iets te strakke gouden trainingspakken, in de geluidseffecten die net als dertig jaar geleden de muziek volledig overstemmen en in P. Fabergé die de gouden glitters van zijn schouders klopt alsof hij last heeft van gouden roos.

En de muziek?

Als er al iets jammer is aan deze videoclip, dan is het dat de muziek er misschien niet zo geweldig bij past. The Jacksons kwamen dankzij alle kerkklokken en bizarre gitaarsolo’s op een geloofwaardige manier weg met hun over the top videoclip. Bij P. Fabergé, Willie Wartaal en Vieze Fur voelt de clip op momenten bijna ‘te groot’ voor de muziek. BUMA in me zak is een prima nummer maar het is duidelijk geen Can You Feel It.

Met dank aan Niels voor de tip.

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Nieuwe video: De Jeugd van Tegenwoordig – BUMA in me zak

  1. Nathalie

    Lady Linn – Love Affair

    Het liedje (en de videoclip) zijn misschien niet meer (zo) nieuw, maar afgelopen weekend heeft ze de MIA (Belgische MuziekAward) voor Beste Vrouwelijke Artiest gewonnen (waar ook oa Kate Ryan en Natalia genomineerd voor waren); misschien een goede reden om het toch eens te bespreken.

    http://www.youtube.com/watch?v=s2m2rUMQnlY

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Lady GaGa wint de videoclips.blog poll - deel 2 | Videoclips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>