Nieuwe video: U2 – Magnificent

U2 maakte een video bij het beste nummer van No Line On The Horizon (helaas ook de enige die echt de moeite waard is). Het filmpje is indrukwekkend, geïnspireerd op de kunst van Christo (de man die beroemde bouwwerken inpakt in witte doeken) en best mooi om naar te kijken. Alleen die rottige computer gooit weer eens roet in het eten.

Wat wil het geval? U2 heeft niet voor alle scenes echte witte doeken gebruikt. Minstens de helft van de gebouwen is alleen digitaal ingepakt. Met computeranimaties dus. De techniek staat voor niks zul je zeggen, maar toch zie je verschil. De scenes in het begin (gefilmd op straatniveau met veel voorbijgangers en echte lakens) maken veel meer indruk dan de massale overzichtsshots in de tweede helft van de video. De computer doet zijn best, maar het oogt allemaal nog te perfect. In de wetenschap dat het niet écht een knappe prestatie is wordt je uiteindelijk een beetje blasé voor al die wapperende doeken.

Afgezien daarvan was het natuurlijk wel een prachtidee om de Marokaanse stad Fez in te pakken. In de scenes die goed zijn gelukt oogt het majesteus en de beelden lijken op één of andere manier ook heel goed te passen bij het wijdse gevoel dat de muziek oproept. Op iets kleinere schaal had het een prachtvideo kunnen zijn, nu is het een mooi filmpje dat iets te graag een meesterwerk wil zijn.

En de muziek?

Het laatste album was een fikse tegenvaller, maar in ieder geval hebben we er Magnificent aan overgehouden. Een mooie oude-stijl-U2 nummer. Hij had anderhalve minuut korter gemogen (op een gegeven moment heb je die ene gitaarrif wel gehoord), maar het is alles bij elkaar toch één van de betere nummers die U2 deze eeuw heeft voortgebracht.

facebook share facebook share

15 Reacties // Reageer

15 thoughts on “Nieuwe video: U2 – Magnificent

  1. Jelle

    echt ongeloofelijk dat verhaaltje wat er bij staat het enige nummer wat de moeite waard is echt ongelooflijk dat iemand dat zo durft te schrijven. het is weer een anderen richting van U2 en persoonlijk een super album. het is ok een album wat je meer als 1 keer moet luistern.

      /   Reply  / 
    1. Jacqueline

      Goed gezegt Jelle, Er is nix aan de hand met de nieuwe album van U2!!!

        /   Reply  / 
  2. Erik

    zo te lezen wil de schrijver hier u2 oude stijl horen. Dus niks vernieuwends.
    Loop naar je cd-rekje en ga the unforgettable fire draaien. Dan heb je u2 oude stijl.
    Wij staan open voor U2 nieuwe stijl en blijven het oude werk ook waarderen.

      /   Reply  / 
  3. roxanna

    Ik vind het geen slecht nummer. Het is al weken op de radio te horen.

      /   Reply  / 
  4. Mickey

    Ik ben blij dat U2 eindelijk eens iets nieuws probeert! Na weet ik veel hoeveel van dezelfde CD’s begon ik zo onderhand wel te raden hoe de volgende klonk. Nu hebben zo toch een klein verassingseffectje (let op: nog niet echt heel groot).

      /   Reply  / 
  5. Nele Van Cauter

    deze muziek en videoclip is kei-super, zelfs Bono zijn stem en de muziek zelf is heel mooi, Bono, doe zo verder!

      /   Reply  / 
  6. ad

    20 jaar geleden ben ik zoveel als mogelijk gestopt met het lezen van recensies. ik zou zeggen tegen de schrijver: “get a life”. laat iedereen zelf bepalen of ze de muziek mooi vinden.

      /   Reply  / 
  7. Joren

    Nou, gefeliciteerd. Doe dat dan zelf ook.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>