Nieuwe video: Linkin Park – New Divide


Weet je wat? We hebben Kanye West destijds een beetje geplaagd met zijn beslissing een hele video te schrappen alleen omdat een één of ander indiebandje iets soortgelijks had gemaakt, maar eigenlijk was dat best een stoer besluit. Lichtelijk overdreven misschien, maar respect naar de man die zichzelf zo serieus neemt dat hij per se niet wil overkomen als een ‘me too’ artiest. Linkin Park heeft die angst niet en knalt er doodleuk een video tegenaan met precies hetzelfde trucje.

‘Datamoshing’ is de officieuze term om het effect aan te duiden. Wat er precies gebeurt is lastig uit te leggen, maar het komt er op neer dat de regisseur zijn computer expres fouten laat maken. Beelden worden digitaal gecompresseerd totdat er artifacts optreden. Meestal zijn die artifacts ongewenst, maar bij datamoshing worden ze juist omarmd vanwege de interessante effecten die het kan opleveren.

En interessante opleveren doet het zeker. New Divide houdt je ogen minstens net zo leuk voor de gek als Welcome to Heartbreak en Evident Utensil (het liedje van het indiebandje). Beelden vervormen op de vreemdste manieren en overal kruipen onverwachts bandleden onder de pixels vandaan. Leuk, maar toch knaagt het een beetje. Niemand kent Chairlift, de clip van Kanye is alleen online te vinden en dus gaat Linkin Park met de eer strijken van andermans pionierwerk.

En de muziek?

Hmja. Wat zullen we hiervan zeggen? Wij horen zeker niet bij de anti-Linkin Park beweging en hebben al vaak en met veel plezier naar hun muziek geluisterd, maar dit is wel heel erg een herhaling van zetten. New Divide klinkt een beetje als Linkin Park op de automatische piloot. Een aardig tussendoortje, maar alleen tijdens een korte instrumentale break (2:38 en verder) dreigt de muziek heel even interessant te worden.

(Alle robots zijn overigens afkomstig uit de nieuwe Transformers-film, waar dit nummer op de soundtrack staat).

facebook share facebook share

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Nieuwe video: Linkin Park – New Divide

  1. Lianne

    Wow, deja vu :P
    Is inderdaad niet een erg vernieuwend liedje voor LP, wel aardig..

      /   Reply  / 
  2. Kars

    Gaap.. ja inderdaad alleen bij dat kleine instrumentale stukje werd mijn aandacht even geprikkeld. Trouwens iemand opgemerkt dat het akkoordenschema bijna gelijk is aan die van What I’ve Done? Je kan dat nummer er zo overheen zingen:P
    *zucht* Ze waren vroeger zo goed.. ik wordt oud, vroegah dit vroegah dat..

      /   Reply  / 
  3. ThePretender

    Men klaagt hier dat Erik altijd laat is met zijn posts, maar hier was hij er vroeg mee dus ik hoop dat jullie daar wat minder over gaan zeuren.

      /   Reply  / 
    1. MASIS

      haha grappig dat je dit zegt want Erik is nu weer laat met “beste videoclip van week 23″ en we kunnen nog steeds niet stemmen:P

        /   Reply  / 
  4. Pingback: De tien beste video’s van 2009, volgens videoclips.blog | Videoclips

  5. Pingback: Nieuwe video: Linkin Park – The Catalyst | Videoclips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>