Nieuwe video: Estelle – Freak


Dat wordt slikken voor fans van R&B-zangeres Estelle (American Boy, Come Over). Dankzij producer David Guetta lanceert ze met Freak één van de vreemdste singles van het jaar. Old school hiphop gekoppeld aan jaren negentig dance met rare vervormde zang. Of zoiets. Het aalgladde refrein komt uit een Soul II Soul liedje, maar zelfs dat houdt Estelle spannend door eindeloos ‘Work! Work! Work!’ over de muziek heen te schreeuwen. De clip roept de maffe vibe op van een oude Missy Elliot-video.

Okee, dus die Missy Elliot-associatie maakten we waarschijnlijk vooral omdat Estelle in een paar scenes een zelfde soort vuilniszakkenkostuum draagt als Missy in Supa Dupa Fly. Voor de rest is Freak eigenlijk gewoon een video vol rare willekeurige beelden (grote zwevende monden, twee handen die de dansvloer als draaitafel gebruiken). Lang niet zo goed als de echte Missy Elliot, maar ook niet slecht genoeg om hem helemaal weg te wuiven.

Het punt is: wij komen er niet achter of de effecten zo slecht zijn omdat Freak een hippe retro-uitstraling wil hebben, of omdat de effecten gewoon slecht zijn. De clip ziet er niet uit, maar doet op een nostalgische manier wel aan de jaren negentig denken. Wat dan ook nog eens verrassend goed past bij de muziek. Verdorie nostalgie, nu win je het alweer van ons objectieve beoordelingsvermogen!


Directe Link

En de muziek?

Wij zijn niet eens Estelle-fans en toch schrokken we een beetje toen we Freak hoorden. “Commerciële zelfmoord,” was het eerste dat we dachten. En ook: “wat lelijk!” Gevoelsmatig klopt deze muziek gewoon niet. Beats lopen niet lekker, melodieën komen niet uit de verf. Maar dan luister je een vierde of een vijfde keer en opeens zit je toch zachtjes mee te knikken en te neuriën. Ongemerkt groeit Freak uit tot een verslavend liedje. We zijn er alleen nog niet achter of dit een vervelende of een plezierige verslaving aan het worden is.

Met dank aan john voor de tip.

facebook share facebook share

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Nieuwe video: Estelle – Freak

  1. Mickie

    WAT EEN LEKKER NUMMERTJE WEER

      /   Reply  / 
  2. Jeroen

    Heerlijk lied!

      /   Reply  / 
  3. Zapper

    Estelle? David Guetta? Wordt vast leuk. Dácht ik voor ik de video aanklikte.

    Helaas bleek het weer zo’n lied te zijn waar een heel erg verrote eighties-walm af komt (eerder dát dan nineties), wat tegenwoordig helaas wel vaker het geval is.

    En nee, ik ga het niet leuker vinden na vaker proberen.

    (M’n zoveelste negatieve commentaar in korte tijd, ik wéét het.)

      /   Reply  / 
  4. little ripper

    Jaa, luister eens naar Pyramid van Charice. in 2008 ondekt op Youtube, nu onder de hoede van David Foster.

      /   Reply  / 
  5. redhead

    Ik ben om ondanks dat het als matig word omschreven, commerciëel vind ik niet per se slecht want het verkoopt en het heeft gewoon een lekkere uitgaans tune. So well done estelle!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>