Nieuwe video: The Dead Weather – Die By The Drop


Alsof je kijkt naar een oude Marilyn Manson-video, alleen in plaats van een enge man met teveel make-up wordt de hoofdrol afwisselend gespeeld door Jack White en Alison Mosshart. Verder is het allemaal heel herkenbaar: de naargeestige sfeer, de zenuwachtige montage, de enge maskers… Die By The Drop is eigenlijk maar een paar orthondontische instrumenten verwijderd van The Beautiful People. Niet zo gek ook: die clips zijn allebei ontsproten aan het brein van regisseur Floria Sigismondi.

Dus laten we het hebben over The Beautiful People. Een beroemde videoclip uit 1996 die de definitieve doorbraak betekende voor Marilyn Manson, maar zeker ook voor Floria Sigismondi. Haar bizarre, nostalgische, pseudo-wetenschappelijke sfeerbeelden, in combinatie met het schokkerige camerawerk en de razendsnelle montage, raakten bij veel mensen een gevoelige snaar. Honderden regisseurs begonnen haar stijl te imiteren en ook Floria zelf maakte tientallen video’s in het verlengde van The Beautiful People. (Bijvoorbeeld Little Wonder, Trip Like I Do & Supermassive Black Hole – en zelfs al twee andere clips met Jack White: Blue Orchid en Broken Boy Soldier).

Verrassend is het stijltje allang niet meer. Mooi nog wel, al is het ‘been there done that’-gevoel bij Die By The Drop behoorlijk groot. Natuurlijk zie je in alles de hand van een echte vakvrouw (het is vooral prettig dat Floria door de jaren heen wat subtieler is geworden – geen onsmakelijke bakken met wormen meer), maar het is inmiddels al zo vaak gedaan dat haar stijl een half cliché is geworden. Helemaal onder alternatieve bandjes. Je kunt het Floria Sigismondi nauwelijks kwalijk nemen dat haar manier van werken te vaak wordt gekopieerd, maar het resultaat is dus wel een ietwat voorspelbare videoclip.

En de muziek?

Van de drie bands waar Jack White in speelt vinden wij The Dead Weather het minst interessant. De band klinkt geweldig, maar je zou willen dat ze wat meer tijd doorbrachten in het oefenhok voordat ze hun jamsessies meteen op plaat vastlegden. En toch moeten we toegeven dat we het afgelopen jaar vaak naar debuutalbum Horehound hebben geluisterd. Het heeft iets rauws en opwindends dat ons blijkbaar meer aanspreekt dan we hadden verwacht. Die By The Drop gaat verder op de op Horehound ingeslagen weg. Je kunt je dus weer afvragen of dit nu wel echt een liedje is, maar het rockt ook weer harder dan de White Stripes en de Raconteurs bij elkaar opgeteld. We zullen binnenkort dus wel weer verslingerd raken aan dat tweede Dead Weather-album Sea of Cowards, maar stiekem hopen we toch dat Jack hierna één van zijn andere bands weer oppakt.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nieuwe video: The Dead Weather – Die By The Drop

  1. johnny

    jack gaat iets doen met jay-z, daar ben ik pas nieuwsgierig naar!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>