Nieuwe video: Nas – Be A Nigger Too


De nieuwe single van Nas heeft een intro van twee minuten, een dramatische interlude, een slotstuk en een uitgebreide aftiteling. Totale lengte: 8:35. Maar dan heb je ook wat. Be A Nigger Too is een single van epische proporties. Dit is Nas' allesomvattende statement om voor eens en voor altijd een einde te maken aan racisme.

Zelfs al is dat misschien een beetje hoog gegrepen, dit is wel in alle opzichten een indrukwekkende videoclip. Die eerste twee minuten zijn aan de saaie kant, maar dat was de enige manier om te garanderen dat niemand werd afgeleid van de geluidsfragmenten (white folks made up 'nigger', and now they don't want me to say it. Ain't that a bitch? You made it up! You shouldn't have made it up!). Op 2:15 barst de clip vervolgens pas echt los.

Terwijl Nas voor de spiegel de confrontatie aangaat met zichzelf, flitsen er in een hoog tempo andere beelden voorbij in zwart-wit. Dat loopt uiteen van biddende moslims, zwarte slaven die worden opgehangen en Klu Klux-leden die worden ontmaskerd (letterlijk). Ook veel bekende Amerikanen die hun steun wilden betuigen, maar tussendoor laat de rapper zijn nieuwe Aston Martin ook gewoon aan bod komen. Nas is succesvol en dat mag iedereen weten. Vijftig jaar geleden was zoveel succes immers nog ondenkbaar voor een nigger zoals hij.

En de muziek?

Indrukwekkend. Nas' aanpak om het zovaak te zeggen dat het woord al zijn betekenis verliest is de enige manier om er ooit helemaal vanaf te komen. En dus gaat het van: I'm a nigger, he's a nigger, she's a nigger, we some niggers, wouldn't you like to be a nigger too? In feite, waar hij nu rapt: 'To hold a grand dragon's head in my hand, come and get me, here I am' (waarin de grand dragon het opperhoofd is van de Ku Klux Klan), zou het nóg effectiever zijn om die man ook gewoon 'my nigger' te noemen. Wedden dat hij dan pas écht pissig wordt?

Zie ook:
- Nieuwe video: Nas – Surviving The Times
- Nieuwe video: Nas – Can't Forget About You
- Nieuwe video: Nas – Hip-Hop is dead

facebook share facebook share

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “Nieuwe video: Nas – Be A Nigger Too

  1. David

    wel een bijzonder nummer ja. Dat de clip lang duurde stoorde me eigenlijk niet.

    Misschien iets om te reviewen? DIt is de officiële eerste single van haar album, ookal zijn er andere clips gemaakt.. en de nummers beter *zucht*
    Nadia Oh – Got Your Number
    http://www.youtube.com/watch?v=29QcLv79fE0

      /   Reply  / 
  2. yes

    chau van off centre doet er in meee!!!:P

      /   Reply  / 
  3. yes

    En ando van heroes doet er in mee!!!!!

      /   Reply  / 
  4. Simon

    Tip: een nieuwe videoclip van Sara Bareilles.
    “Fairytales” van haar album. d’oh.
    Wel de acoustische versie om de een of andere reden…
    Een recensie waard?

      /   Reply  / 
  5. Sandro

    Dat intro is van Good Bye Lenin:)
    Mooi!

      /   Reply  / 
  6. Stefan

    De mooiste dame uit Noorwegen heeft een nieuw album uitgebracht waarbij Will You Fight For Me als eerste single wordt uitgegeven. De clip die daar bij hoort is simpel maar doeltreffend; een fijn sfeertje uitstralen. Lekker knus met een full band in een te kleine opnamestudio zitten.. :-)

    http://youtube.com/watch?v=D9cyWCThCf0&fmt=18

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>