Nieuwe video: Coldplay – Viva La Vida (versie 2)


En dan is er Anton Corbijn. Een paar jaar geleden maakte hij al een (leuke!) zwart-wit video voor Coldplay over een grote robot. Nu nam hij 'als extraatje' een alternatieve clip op voor Viva La Vida. Het leek Chris en Anton wel een leuk idee om er vervolg op Enjoy The Silence van te maken.

Enjoy The Silence van Depeche Mode dus; de beroemdste video die Anton Corbijn ooit maakte. De clip was een beetje vreemd en David Gahan heeft later toegegeven dat er eigenlijk nauwelijks een diepere betekenis achter zat, maar toch maakte de eenzame koning die met zijn strandstoel de hele wereld over reisde op veel mensen een diepe indruk. We hebben hier te maken met een echte videoclip-klassieker.

Het lijkt een zinloze operatie om op zo'n unieke videoclip een vervolg te maken, en inderdaad, Viva La Vida voegt bitter weinig toe aan wat we al wisten: Enjoy The Silence was een prachtige videoclip, Chris Martin in een koningsmantel komt over als een slap aftreksel. Helemaal omdat de hele clip op een grijze dag in Nederland is opgenomen en niet op exotische locaties over de hele wereld. De enige scene die hier werkelijk indruk maakt is de Coldplay-zanger middenin Madurodam. Een heerlijk bizar gezicht, maar mijn eerste gedachte was toch: jammer dat Anton dat twintig jaar geleden niet bedacht voor Depeche Mode.

En de muziek?
(Woord voor woord overgenomen van hier)

De rest van de wereld reageerde overwegend laaiend enthousiast op Coldplay's laatste album, maar hier op de videoclips.blog redactie vonden we hem niet zo leuk. Sterker nog: vooral dit nummer is vervelend. De productie klinkt natuurlijk wel indrukwekkend, maar al die kerkklokken en strijkorkesten kunnen niet verbergen dat het liedje zelf eigenlijk weinig voorstelt. Het is nog steeds 'wel aardige' muziek, maar ik hoor veel liever één van Coldplay's oudere albums.

Zie ook:
- Nieuwe video: Coldplay – Violet Hill

facebook share facebook share

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Nieuwe video: Coldplay – Viva La Vida (versie 2)

  1. DS

    Helaas is dit niet de video geworden waar ik op had gehoopt. Die iTunes-commercial zag er nog veelbelovend uit, maar dit is een stuk minder (net als die andere versie) Het nummer is nog wel leuk, maar het is niet een nummer dat ik de hele dag zou draaien.

      /   Reply  / 
  2. steven

    Het is niet voor nix dat dit nummer op nummer 1 staat of heeft gestaan in de VS en UK (en wie waat waar nog meer), lulkoek dat dit nummer niet goed genoeg is, deze CD is sowieso top, Viva la vida al dagen in m’n kop, alleen valt me de videoclip zelf wat tegen, ik vond die i-tunes commercial ook veelbelovend.

      /   Reply  / 
  3. Kars

    meer viva hollandia op deze manier;)
    Moet zeggen als je hem twee keer achter elkaar luisterd begint ie wel te irriteren.. maar nog steeds bovengemiddeld dat wel.

      /   Reply  / 
  4. Arjen

    Dat in een nummer eens een keer andere instrumenten worden gebruikt wil zeker niet zeggen dat het een slap nummer is. Het oordeel zegt waarschijnlijk wel iets over de beoordeler.

    Ik denk ook dat je niet te ver moet gaan in de vergelijking van deze videoclipt tov die van Depeche Mode. Coldplay heeft toch immers een andere, officiële, videoclip gemaakt? Dit is deels eerbetoon, deels een grap, deels omdat de officiële clip tegevalt, deels …: vul zelf maar in.

    Juist als Depeche Mode liefhebber zou je het beter kunnen waarderen nu één van de grootste bands van het heden een eerbetoon aan één van de grootste bands van het verleden opdraagt.

      /   Reply  / 
  5. erik

    “Het oordeel zegt waarschijnlijk wel iets over de beoordeler.”

    Ja, dat ik een andere smaak heb. Mogelijk zelfs een betere smaak. ;)

    Voorts schreef ik dat de kerkklokken niet kunnen verbergen dat het liedje tegenvalt. Met andere woorden: de andere instrumenten zijn juist het enige pluspunt, het is de song zelf die tegenvalt. Met alleen gitaar en piano zou er nog minder van overblijven.

    “Coldplay heeft toch immers een andere, officiële, videoclip gemaakt? Dit is deels eerbetoon, deels een grap, deels omdat de officiële clip tegevalt, deels …: vul zelf maar in.”

    Het is inderdaad een slechte video, máár, echter, behalve…

    Je kunt nog er nog zoveel excusen voor verzinnen, deze clip is gewoon geen hoogvlieger. Iets beter dan de Hype Williams versie, maar daar is ook alles mee gezegd.

      /   Reply  / 
  6. Martijn

    >

    En dat zegt opnieuw weer iets over de beroordeler. Ik vind niet dat je kunt zeggen dat iemand een ‘betere’ muzieksmaak heeft. Daarvoor is er veel te veel muziek en welke hogere macht bepaalt wat de juiste muzieksmaak is?

    Je kunt natuurlijk wel zeggen: ik kan beter vergelijken met wat ik heb gehoord, want ik luister veel meer muziek, dus ik kan zeggen dat het een slecht/minder goed nummer is.

    Maar dat terzijde: Ik vind de video grappig en beter dan de Hype Williams versie, die video vind ik een poging tot plagiaat van de Apple video, maar dan niet goed.

    En de muziek? Dit nummer blijft in je hoofd hangen, ik denk dat het geen bijzonder nummer was geweest met gitaar en piano, maar juist deze productie maakt het tot een erg sterk nummer!

      /   Reply  / 
  7. Vera

    Dit is echt slecht! Het ziet er heel raar en amateuristisch uit als chris martin in een konings pak op scheveningen loopt, en in een wijk met oranje vlaggetjes enz. Erg onder hun gordel.:P

      /   Reply  / 
  8. Romanée

    Ik vind het nummer heel goed. De clip had beter kunnen zijn, het is inderdaad vreemd amateuristisch, sommige stukken zijn mooi om te zien, maar sommige alleen maar heel raar. Ze kunnen qua clips een stuk beter, maar wel leuk dat ze Holland op de kaart zetten XD

    xx Romanée

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>