Nieuwe video: Rosie Lowe – Woman

Nadat ze in 2013 al een EP uitbracht, komt de Britse Rosie Lowe deze maand met haar debuutalbum. De nieuwe single daarvan is Woman, en de bijbehorende clip is geregisseerd door Nadia Marquard Otzen.

You’ll never know what it’s like to be a woman, zingt Rosie. Ze zal het dus tegen mannen hebben, want de andere helft van de bevolking weet dat juist wél. Het is meteen duidelijk dat de zangeres iets wil zeggen met de videoclip. Zo zien we een vijftal vrouwen in exact dezelfde trenchcoat en met hetzelfde blonde pruikje.

Ik vermoed dat ze probeert te verbeelden dat alle vrouwen in dezelfde rol worden gedrukt: men verwacht dat zij sterk en onafhankelijk zijn. Vrouwelijk, moederlijk enzovoort. Bovendien moeten ze ook nog eens voldoen aan bepaalde schoonheidseisen (zie de ventilatoren die rondom Rosie staan opgesteld en haar haren laten wapperen). Het zit verstopt onder een dikke laag symboliek, maar Woman is toch echt een protestvideo. Eenvoudig, maar doeltreffend.

En de muziek? Een sterke tekst over seksisme en dan toch zo’n kalm gevoel overbrengen. Rosie Lowe begrijpt dat je niet hoeft te schreeuwen om je punt te maken. Haar stijl is minimalistisch en experimenteel. Het handjevol nummers dat ik tot nu toe van haar heb gehoord hebben allemaal haast een mediterende werking.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>