Nieuwe video: The Kooks – Sway


Het had een bizarre plotwending kunnen zijn in een zwart-wit David Lynch-film: het ene moment hangt Kooks-zanger Luke nog aan de telefoon om zijn beste vriend te overtuigen dat hij zich niet moet opsluiten in zijn huis, geen kluizenaar moet worden, en het volgende moment staat Luke zelf in een bedompte lege kelder. Zonder telefoon. Was hij dan al die tijd zelf de kluizenaar?

En ook in de beste David Lynch-traditie wordt dat dus nooit duidelijk. Een mysterie wordt hier niet behandeld als een raadsel dat opgelost moet worden, maar als een kapstok om ongrijpbare scenes aan op te hangen en de kijker haast ongemerkt steeds verder in verwarring te brengen. Je bent nog zo verbaasd over die verdwijnende telefoon dat je er niet eens bij stilstaat hoe vreemd het eigenlijk is dat een kelder uit zichzelf begint in te storten.

Het werkt, maar je weet niet waarom. Het doet iets met je, maar je weet niet wat. Beelden van een instortend huis worden gekoppeld aan beelden van een wankelend kaartenhuis (als in: een toren van speelkaarten) en je voelt dat het iets moet betekenen. In een tekenfilm op tv stort ook een huis in. Je kunt de verborgen boodschap bijna voelen, maar net niet grijpen. Mooi is het wel. Mooi en ongrijpbaar. Ja, dit zijn de betere videoclips.

En de muziek?

Tot nu toe waren de singles van Konk behoorlijk wisselvallig. Okee, het waren er nog maar twee, maar toch! Always Where I Need To Be? Heerlijk nummer! Shine On? Traag en stroperig liedje dat me nooit echt wist te raken. Sway? Ergens tussen die twee uitersten in. Eigenlijk vind ik de springerige energie van Always Where I Need To Be nog steeds leuker, maar Sway werkt tenminste wel naar een prachtige kippenvelopwekkende climax. Dat het nummer wat langzaam op gang komt vergeef ik The Kooks graag in het licht van die schitterende laatste minuut. Heerlijk rauw gitaargeluid ook!

Zie ook:
- Nieuwe video: The Kooks – Always Where I Need To Be
- Nieuwe video: The Kooks – Shine On

Met dank aan JJ voor de tip.

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Nieuwe video: The Kooks – Sway

  1. Debby

    http://www.youtube.com/watch?v=Ky9wpVmOZ6Y

    Nieuwe videoclip Fall Out Boy; I Don’t Care

    [dit is volgensmij opgenomen door iemand, dus hij is een beetje wazig. maar om een blik te geven op de clip, dit is even de "non-official". als jij ergens de JUISTE video vind Erik, dan is dan nog beter :p]

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>