Nieuwe video: Nas – Hip-Hop is dead


Nas houdt het graag underground. Voor hem geen limousines, geen bikinibabes en vooral geen bling bling. Dat heeft allemaal niets meer te maken met de Hip-Hop waar Nas van houdt, en daar valt natuurlijk best iets voor te zeggen. Het is redelijk verfrissend om anno 2006 een rapper in alledaagse kleding bezig te zien in een verlaten parkeergarage. (Als tegenstelling tot alle andere rappers die in designers kleding rondom het zwembad liggen). Dat in zichzelf is al bijna een statement.

Het hele Hip-Hop is dead verhaaltje dat er omheen verzonnen is vind ik een beetje overdreven. De video opent met een nogal pathetische tekst waarin wordt gesuggereerd dat Hip-Hop in de toekomst helemaal verboden zal worden, en gedurende de video lijkt Nas er vanuit te gaan dat Hip-Hop (échte Hip-Hop) eigenlijk al helemaal niet meer bestaat. Dat is wel erg kort door de bocht. De hele "ik zal Hip-Hop wel eens even komen redden" boodschap komt op mij nogal arrogant over. Al is dat natuurlijk ook weer helemaal des Hip-Hop's. Bescheidenheid is nooit haar sterkste kant geweest.

En de muziek?

Je weet dat Hip-Hop dood is als… Nas precies dezelfde gitaarsample uit een eerdere single schaamteloos hergebruikt voor zijn nieuwe nummer. Dacht hij nu echt dat niemand dat zou merken? Het valt enorm op! Die riff (In-A-Gadda-Da-Vida van Iron Butterfly) is uit duizenden herkenbaar. En vanwege die sample lijkt Hip-Hop is dead dan ook akelig veel op Thief's Theme. Het blijft een coole sample, en Hip-Hop is dead is daarom ook nog best een goed nummer. Maar ik heb er toch een beetje een raar gevoel bij. Het lijkt op een zwaktebod. Zelfs voor underground-rappers, wat Nas zo graag wil zijn, is het echt geen schande om origineel uit de hoek te blijven komen.

Zie ook:
- Nieuwe video: Nas – Can’t Forget About You

facebook share facebook share

15 Reacties // Reageer

15 thoughts on “Nieuwe video: Nas – Hip-Hop is dead

  1. Joost

    Nas een underground rapper? Hij is een van de hiphopgrootheden in hiphop, samen met zijn grote concurrent Jay-Z! Nas maakt geen Top 40 hits (meer). Maar dat maakt hem zeker niet underground, iets wat hij zeker niet pretendeert te zijn. Zijn de Rolling Stones underground omdat ze niet meer in de Top 40 komen? Is Bruce Springsteen underground? Het herbruiken van samples is trouwens een van de belangrijkste kenmerken van hiphop. Waarom het wiel opnieuw uitvinden?

      /   Reply  / 
  2. erik

    “Maar dat maakt hem zeker niet underground, iets wat hij zeker niet pretendeert te zijn. “

    Maar als je dingen rapt als:

    “My face once graced promotional Sony trucks”

    en

    “Everybody sound the same, commercialize the game
    Reminiscin’ when it wasn’t all business
    If it got where it started”

    en

    “Went from turntables to mp3s
    From “Beat Street” to commercials on Mickey D’s
    From gold cables to Jacobs
    From plain facials to Botox and face lifts
    I’m lookin’ over my shoulder “

    Dan is het toch wel duidelijk dat hij terugverlangt naar een underground verleden? Ik vind daar in de video ook duidelijk hints voor. Als ze zelf cd-hoesjes in elkaar zitten te vouwen enzo. Het kwam op mij behoorlijk anti-commercieel over.

    “Het herbruiken van samples is trouwens een van de belangrijkste kenmerken van hiphop. Waarom het wiel opnieuw uitvinden?”

    Echt waar? Ik had het nog nooit eerder zo duidelijk gehoord, maar ik ben dan ook geen expert op het gebied van hip hop. Het komt op mij niet erg creatief over, maar misschien begrijp ik het gewoon verkeerd. :)

      /   Reply  / 
  3. Joost

    Je hebt gelijk dat zijn lyrics over de underground gaan, maar volgens mij is dat juist een commerciele truc. Mensen willen horen dat een rapper underground is, het klinkt vreemd, maar dat verkoopt gewoon beter. En zijn nieuwe albums gaan ook nog steeds met honderdduizenden tegelijk over de toonbank. De Sony-diss die hij maakt, slaat op zijn voorlaatste cd, die onder Sony is uitgebracht. Wat je zelf ook in je artikel schrijft, gaat hiphop kort door de bocht. Spugen in de hand die je gevoed heeft, heet dat geloof ik.
    Het gebruik van samples is een van de pijlers van hiphop, en dat maakt de muziek ook zo interessant. Wie gebruikt een sample zo creatief mogelijk en kan er toch een nieuw nummer van maken?

      /   Reply  / 
  4. erik

    “Mensen willen horen dat een rapper underground is, het klinkt vreemd, maar dat verkoopt gewoon beter.”

    Akkoord, maar dan pretendeert hij dus eigenlijk JUIST wel dat hij underground is. ;)

    “Het gebruik van samples is een van de pijlers van hiphop, en dat maakt de muziek ook zo interessant. Wie gebruikt een sample zo creatief mogelijk en kan er toch een nieuw nummer van maken?”

    Ja, dat snap ik wel. Maar in dit geval hebben we dus twee nummers van NAS, die allebei zijn gebaseerd op dezelfde sample. Diezelfde gitaarriff is nadrukkelijk te horen onder zowel Thief’s Theme als Hip Hop Is Dead. Komt dat echt zo vaak voor? Bij bijvoorbeeld rockmuziek zouden fans het zeker niet pikken als een band dezelfde riff uit één van hun eerdere nummers hergebruikte in een nieuw nummer.

      /   Reply  / 
  5. Jan Doedel

    Schei toch uit mensen. Nas is bijna de enige goede hiphop artiest die nog een cd uit brengt. Na het volgende hiphopalbum van Dr. Dre is hiphop echt dood. Hij heeft gelijk: hiphop heeft zijn hoogtijdagen wel gehad, alleen de slecht hiphop wordt gedraaid. Hiphop: R.I.P.

      /   Reply  / 
  6. JGeniusz

    Props 2 Jan Doedel. Jullie praten alleen maar over underground/commerciele sh*t en die sample. Als je the Big Picture bekijkt, heeft deze man gewoon gelijk. HIPHOP is DEAD!..en Nas is 1 van die uitverkorene in HipHop die daar over mag spitten.
    En over ‘t zgn ‘underground’ zijn ? Underground is niet een MC die niet op tv komt of op radio te beluisteren is. Underground zijn is al een LifeStyle op zichzelf. Underground zijn ligt niet alleen aan je record-sales of marketingstunts.
    HipHop is Dead! Ik voel precies hetzelfde anno 2006. Als t niet in Amerika is, is het wel hier in NL! We hebben PartySquad,Opposhits,Darryll,D-Men,Negativ,THC,LSD en allemaal andere vage mongolen die graag de mic willen pakken. Op youtube clips droppen en over internet hun troep rondsturen. De meerderheid noemt het, terwijl ze nix van HipHop weten, toch Hiphop! & ze misbruiken en verkrachten deze genre. In Amerika heb je negers als Ja,Nelly,Juelz Santana,Cam’ron,J-Kwon en de helft van al die southside-bavianen of wannabe 2Pac’s die allemaal doen of ze Tony Montana zijn.
    Luister naar de inhoud van dit album. Nas geeft de grootheden respect en als ik al zn werk op een rijtje zet naast die van alle anderen…..dan hoort Nas bij de top 10 Grootste Mc’s ! HipHopDisciple !
    & fuck Urban !

      /   Reply  / 
  7. zam

    Toch vind ik het wel enigszins hypocriet om te klagen over hoe commercieel de mainstream is terwijl je features als snoop dog en the game op je album hebt. Om nog maar te zwijgen over producties van onder anderen Kanye, Dre en Scott Storch.

    maar anyway! Nas is textueel nog steeds ongenaakbaar. En deze album is znoder twijfel vetter dan de nieuwe van Jigga (Kingdom come) ;p

      /   Reply  / 
  8. zam

    ps: “4:21 the day after” van Method Man is bom!
    WU-TANG 4EVER

      /   Reply  / 
  9. p-nut

    nas heeft volkomen gelijk HIP-HOP ik kom uit de tijd dat yo mtv raps,en dat rap en hip hop 2 aparte dingen waren

    nu de tijd is het hetzelfde

    alles in de clips is blinger die bling 24 inches en chicks naakt of niet.

    waar is de tijd dat het nog ging om lyrics and beats.(die mensen weten waar ik over praat)

    krs-one,az,nas,dr.dre,snoop,eazy-e,da bush babees,group home,craig mack,Biggie smalls,al die rauwheid is weg en zeg nu eerlijk mensen de rap van vroeger is niet de rap van nu.

    het is jammer maar ik ben blij dat er nog een underground is en niet boven zichzelf gestegen is en luister altijd nog met plezier naar hem S.O.S.A

    peace en respect 1 LUV

      /   Reply  / 
  10. Maze

    Hip-hop is niet dood, kijk maar naar de echte underground rappers zoals Necro, Ill Bill, Goretex en nog vele anderen die ik dicht bij m’n hart draag, door underground leeft rap voort.

      /   Reply  / 
  11. piet

    het blijft sowieso raar als je zo een nummer maakt… en je laat will.I.am meedoen… als er toch iemand is die er mee bezig is om hiphop te vermoorden… met z’n zwakke liedjes samen met de Pussycat dolls en op hiphopgebied niet echt hoogstaande nummers als where is the love… beetje jammer… want voor de rest is et een dik nummer…

      /   Reply  / 
  12. Maza

    Inderdaad, hij is eigenlijk tamelijk hypocriet

      /   Reply  / 
  13. floris

    vet nummer vet mooie beat lekker nummer !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      /   Reply  / 
  14. Mike

    Goed nummer…sound knalt uit de speakers. Als je er chicks op kune versieren, is het een goed nummer.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>